Елена Поптодорова, снимка: Нова ТВ Архив

Елена Поптодорова e признала кражба пред полския съд и няма да бъде осъдена

26 октомври 2018

Полски съд е прекратил условно делото за кражба срещу бившата посланичка на България в САЩ Елена Поптодорова при едногодишен изпитателен срок. Това означава, че само ако извърши ново престъпление в този период, делото ще бъде върнато в съдебната зала. Ако не, случаят ще бъде приключен без присъда. Това се случва заради възможност, предвидена от полския НПК, съобщи в. „Монитор“.

Вижте още: Избраха Поптодорова за вицепрезидент на мозъчния тръст на НАТО

Поптодорова беше задържана на летище „Фредерик Шопен“ на 27 февруари 2017 г. при завръщането си във Варшава три дни, след като е установено, че е откраднала скъп крем от безмитен магазин. Дълго време тя отричаше пред българските медии, че е извършила кражба.

„Признавам. Преди полета за София извърших кражба на крем. Не мога да обясня своето деяние. Беше миг на моментна слабост. Аз съм пенсиониран дипломат, в момента нямам имунитет. Много съжалявам за това деяние. Бих искала да се подложа доброволно на наказание“, е заявила обаче Поптодорова при разпита й по време на задържането на летището във Варшава миналата година, става ясно в съдебната зала.

Протоколът от разпита е приложен към материалите по делото, което приключи за нея по най-добрия възможен начин. Тя ще трябва само да заплати съдебните разноски и 1000 злоти (около 500 лева) във фонда за помощ на жертвите на престъпления.

„Съдът няма никакви съмнения, че тя е извършила престъплението, признава я за виновна, но не я наказва. Това, че се е извинила на фирмата собственик на крема и го е заплатила (сумата е около 820 лева), признанията, които е направила, са смекчаващи обстоятелства, които дават възможност за условно прекратяване на производството“, коментира пред българското издание съдебният репортер на полската ТVN24 Пьотр Махайски.

Първоначално защитата на българката е искала споразумение с прокуратурата, но в момента, в който трябвало съдът да го одобри, е настояла делото да се гледа по същество. Адвокатът обаче е настоял:

„Моля съдът да реши условно прекратяване на делото, това е абсолютно инцидентна ситуация. Моля да прекратите делото, като постановите минимален изпитателен срок“.

orig (2)

„По това дело нямаше никакви съмнения за фактическите обстоятелства. Това е типичен пример на прилагане на института на условното прекратяване. Подсъдимата от момента на извършването на престъплението е направила всичко, за да компенсира щетите и да се извини. Паричното изражение е реално наказание. Мисля, че и така това ще бъде за подсъдимата достатъчен урок“, е подчертала в мотивите за присъдата съдийката по делото.

Според нея интересът на медиите към случая е допълнително наказание за подсъдимата.

Условното прекратяване означава, че съдът признава подсъдимата за виновна, но я освобождава от наказание и формално остава неосъждана – името и няма да влезе в регистъра на осъжданите лица в Полша.

От материалите, събрани от разследващите, става ясно, че кражбата е извършена на 24 февруари в 10,26 часа. Всички действия на бившата дипломатка и движението й са проследени с камерите за наблюдение.

На снимките, които са приобщени към материалите по делото, се вижда как елегантно облечена жена с дълго бежово палто и малко синьо куфарче влиза в магазина. Минава покрай рафта с кремовете, след миг се спира, обръща се и отново отива към рафта. Оставя куфара, разтваря палтото, с дясната си ръка посяга към тъмна опаковка и я крие под него. След това излиза от магазина. Шест минути по-късно влиза в зоната „Не Шенген“ и час по-късно отлита със самолет за София.

Никъде не се вижда тя да води телефонен разговор, а в началото след избухването на скандала тя твърдеше, че е била разсеяна и разтревожена, след като се чула с възрастната си майка, която била болна, затова несъзнателно пъхнала крема, който разглеждала, в чантата си.

Тя се закани и да заведе съдебни дела за клевета, но до този момент няма информация това да се е случило.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)