chiharu-shiota-uncertain-journey-blain-southern-designboom-1800

„Несигурно пътуване“ – емоции в алени конци от Чиаро Шиота

17 септември 2016

След като преди годинa In LIFE TV имаше удоволствието да ви представи най-добрата инсталация от Биенале Венеция 2015 „Ключът в моите ръце“ на Чиаро Шиота в павилиона на Япония, ето че талантливата артистка отново е на сцената.

DSC_0692

DSC_0710

Ключът в моите ръце, инсталация, която остава завинаги в съзнанието на тези, които са имали щастието да я видят с очите си, спечели най-много симпатии на световната Олимпиада по изкуство Биенале в Кралицата на Адриатика – Венеция. Вижте филма на In LIFE TV, ако сте пропуснали ето ТУК!

chiharu-shiota-uncertain-journey-blain-southern-designboom-02

А днес тя отново ни напомня за своето безспирно вдъхновение от червени конци. В Берлин японската авторка прави „ремикс“ на инсталацията от Венеция „Ключът в моите ръце“, но с няколко промени. Вместо старите дървени лодки, тук виждаме стилизирани метални лодки. Ключовете липсват, но алените конци отново са основно изказно средство.

chiharu-shiota-uncertain-journey-blain-southern-designboom-04

Това са емоциите, които ни карат да пътуваме през дните си. Това са всички онези чувства и трептения на съзнанието и подсъзнанието ни, които подреждат мислите и действията ни. Това е животът.

chiharu-shiota-uncertain-journey-blain-southern-designboom-03

Шиота представя „Несигурно пътуване“ в SouthernMade в  немската столица от 17 септември  до 12 ноември 2016 г.
Кърваво червеният цвят на преждата, която обгражда пространството в сложна плетеница, е натоварено със символика. Тя пресъздава вътрешността на тялото, докато нишките са невронните връзки в мозъка. Кухите скелети на лодките, сякаш са затворени от оживения балдахин над главата им. И отново звучат екзистенциални въпроси за съдба и принадлежност,  разсъждения, стремежи, чувства и емоции…
Толкова сложни плетеници от алени влакна, каквито е и светът на всеки един от нас.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)