fef81b0dddcab0b1c9bda5571649d87e

Емпанада с аспержи, сьомга и кашкавал

09 май 2017

Кулинарите се шегуват, че това е ястието, благодарение на което в употреба влизат продуктите, останали в малки количества, от които просто не би могло да се приготви друго. Самото наименование подсказва, че става дума за блюдо от хлебно тесто, макар че понастоящем, в много случаи, освен изключително разнообразните плънки, в различните краища на света, вместо традиционното, се използват и тестото за пица, и пясъчното тесто. Произходът на емпанада се свързва с кулинарните традиции на испанци и португалци, но вкусните пълнени хлебчета са характерно ястие и за кухнята на цяла Латинска Америка. Сервират се както топли, като основно ястие, придружени от разнообразни сосове и салати, така и студени – като разядки, гарнитури или част от ордьовъра. В сладкия вариант – с плодова плънка, както се приготвят в Аржентина, емпанада се наричат пастел или пастелито и се предлагат като десерт. В Ямайка са известни под названието „Ямайски банички“ и оригиналната рецепта предвижда използването на пясъчното тесто за сладкиши.
Безспорно, най-разпространени са плънките от пиле, риба и свинско, гарнирани с домати, лук и чесън, макар че на много места приготвят емпанада само със зеленчуци, с морски дарове или с пуешко и заешко месо.

Необходими продукти:
2 блата бутер тесто
400 гр. филе от сьомга
250 гр. аспержи
300 гр. кашкавал

Начин на приготвяне:
Запечете 1 блат бутер тесто (предварително надупчен с вилица), наредете сьомгата. Запечете само на горен реотан, а после наредете и аспержите (предварително сварени в подсолена вода за около 15 мин.), покрийте с кашкавала. После покрийте с втория блат бутер тесто и допечете под алуминиево фолио за печене.

снимка: pinterest.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)