Ennio-Morricone-Conducts

Енио Мориконе чества 60-годишна кариера

08 юли 2017

88-годишният Енио Мориконе, един от най-известните и обичани композитори в света на киното, винаги иска да изненадва с нещо ново публиката. Мориконе ще изнесе поредица концерти, единият от които е планиран за 21 септември в Париж, съобщава БТА.

„Предложиха ми да дирижирам собствените си композиции – каза той. – Проблемът е в това, че не съм диригент, не дирижирам творби от други композитори.“

За този взискателен към себе си музикант концертите са важни, за да се оценят композициите му.

„Зрителите не могат да чуят внимателно филмовата музика – има диалози, шумове, специални ефекти. Това разсейва публиката. Музиката трябва да бъде чута. Концертите позволяват да бъде чута композираната от мен музика“, поясни той.

Мориконе, който е композирал над 500 саундтрака за филми и е автор на легендарни мелодии към лентите „Добрият, лошият и злият“ (1966) и „Мисията“ (1986), не е загубил от енергията си. Той обаче се усмихва, когато сравняват творчеството му, включващо музика за комедии, драми и уестърни, с това на Моцарт или Росини.

„Имах възможността да композирам свободно музика не само защото ползвах нови технологии, но и защото трябваше да променя стила при написването на всяка нова композиция – отбеляза той. – Всеки филм изискваше да променя стила.“

Мориконе призна, че композициите за киното изглеждат по-увлекателни в сравнение с камерната или съвременната музика, която е композирал. Сред предпочитаните от него композитори са Щокхаузен, Пиер Булез, Луиджи Ноно, Алдо Клементи, Гофредо Петраси, както и Стравински, Бах, Палестрина, Монтеверди. „Вероятно забравям някои композитори, но онези, които споменах, несъмнено са оставили своя отпечатък“, увери той.

снимка: carlinimedia.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)