0000184816-article3

Ердоган „ошибался“!

26 ноември 2015

Турция  свали руски самолет, който воюва срещу ИД. Лошо! Много лошо! Или както би казал прочутия герой от филма „17 мига от пролетта“: „Ердоган ошибался!“.
При това, най-малко поради 4 причини. Но за това по-после.
Сега е моментът, обаче,  да си дадем сметка, че тази седмица е решаваща за световната дипломация. Преди два дни Оланд се срещна с Камерън. Вчера бе срещата му с Обама. Днес Меркел е в Париж. В четвъртък е срещата Оланд-Путин. Путин междувременно е в Техеран. Решението на Турция да свали руски самолет е опит да се предотврати създаването на широка коалиция срещу Ислямска държава. И това решение едва ли е турско. То е американско, а Турция се оказа жалък подизпълнител на САЩ, която излиза извън играта и целите на човечеството – унищожение на тероризма.  Така де, след като създаде всичко това…
Определено целта на Вашингтон е да съхрани лидерството в бъдещата коалиция, което към момента му  убягва, след като Русия създаде оста Москва-Дамаск-Багдад-Техеран, Китай започва да се присъединява с пълна сила, след като обяви, че 2 млн.отлично обучени войници са в готовност да потеглят за Сирия /количеството си е…количество/, а Франция разбра, че коалицията под американска егида е бутафорна и влезе в разговори с Москва за съвместни действия от Средиземно море. Целта на Анкара и Вашингтон е да противопоставят НАТО и Русия на базата на инцидента със самолета и да изолират Русия в сирийската криза. Да, но…на Путин изобщо не му минават Родшилдови и подобие еврейски лобита, освет нова той държи всички козове в свои ръце, а сега с инцидента и още много други, които Турция не си даде сметка, че ще отключи.

Хроника на предизвестените грешки на Турция: Над небето на Сирия вече имаме първия свален самолет на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия. Турският министър-председател Ахмет Давудоглу чрез външния си министър Синирлиоглу стартира процедура за консултации с представителите на НАТО. Ако могат някакси да ги оправдаят, след като очевидно американците са наложили на Турция да свали самолета…Руският президент направи изявление по време на посещението си в Йордания. Нарече го „удар в гръб“ от „помагачите на терористите“. Външният министър Лавров отмени официалното си посещение в Анкара, планирано за 25 ноември. Звучи като начало на нещо страшно? Едва ли. Няма да бъде за първи път, защото в района се воюва отдавна. Но по-скоро се даде изключителен коз в ръцете на Путин да действа. И да! Ердоган „ошибался“!

2015-11-25_113627
Защо Турция свали руския самолет? Вземането на напълно осъзнатото решение за свалянето на руския самолет има своята предистория.

-          На първо място, това е тревогата на турските власти от присъствието на Русия в Сирия и развитието на въздушната операция там. През последната седмица въздушната групировка на ВКС нарасна двойно, а следователно и ударите срещу бунтовниците се удвоиха.  За последните седмици се регистрираха над 1300 излитания на ВВС на Русия и над 590 удара по цели на ИД и близките терористични групировки в Сирия.

-     На второ място е безизходицата, в която е поставена самата Турция в тази нова фаза от конфликта.За да разберем какво губи Турция от намесата на Русия, трябва да се върнем към самото начало на кризата в Сирия. В основата на бунта срещу президента Башар Асад бяха сунитите от Хомс, обединени около организацията „Мюсюлмански братя“. В Анкара от десетилетие управлява Ердоган с неговата Партия на справедливостта и развитието, а тя е политическото крило на турските „Мюсюлмански братя“. Ами…това е. В нестабилността на съседа си, управляващите в Турция видяха възможност за реализиране на неоосманистката теория на Давудоглу. За изпълнението й бяха нужни пари, наемници и военни отряди на място. Парите са намериха от монархиите в Залива, основно от емира на Катар – Ал-Тани. Военните групи също се създадоха. Местните сунити, дезертьори от Сирийската арабска армия и структурите на „Мюсюлмански братя“ в Сирия създадоха Сирийската свободна армия. До разпадането й тази година там влизаха много организации, на които Турция активно помагаше Командосите й живеят в Турция (за справкa – полк. Хюсеин Хармуш,  ген. Салим Идрис, полк. Риад ал Асад и т. н.). Анкара активно подпомагаше и „съвместния“ с Катар проект „Джабхад-ан-Нусра“. Турция създаде и собствени бунтовнически отряди на базата на тюркменското малцинство в Сирия.

Така, че Ердоган се объркa грубо със свалянето на руския самолет? Ето и обещаните поне четири причини:

Първата причина се корени в това, че Анкара може и да се прости с идеята за нова зона за сигурност.  След намирането на пари и бунтовници, Турция премина към следващата фаза на изпълнение на своята доктрина – създаване на зона под контрола на въоръжената опозиция с център град Алепо. Тя трябваше да бъде провъзгласена за свободна и по примера на Бенгази да поиска международна помощ по въздух от коалицията на САЩ, а по суша от най-близката й сродна по дух страна – Турция. Всичко вървеше отлично. Въоръжените отряди на терен воюваха с правителствената армия, турските ВВС бомбандираха кюрдите в Сирия и Ирак, Турция декларираше на думи, че воюва с ИД, докато в същото време купуваше на безценица от джихадистите петрол. Печалбата беше толкова голяма, че накара един от синовете на Ердоган да основе собствена петролна компания. Е, все пак е легален бизнес, ще кажат някои, но след като бяха публикувани снимки на маса на Билял Ердоган с двама от полевите командири на ИД в гр. Мосул, всички въпроси и отговори отпаднаха. Он-лайн пространството се доказа като безгранично и всичко се вижда вече. От милионите жители на планетата. Преди два месеца Турция предложи да се създаде зона на дълбочина от 90 км във вътрешността на Сирия (достигаща Алепо, разбира се), която да бъде забранена за полети на авиацията на Дамаск и предоставена на въоръжената опозиция. Давудоглу представи идеята на ЕС точно в разгара на бежанската вълна и от Брюксел мълчаливо се съгласиха. Водената като по учебник от Турция „хибридна война“ навлизаше в заключителна фаза. И точно в този момент светлото и безоблачно бъдеще беше помрачено от грохота на излитащите на форсаж самолети на руската бойна авиация от Латакия. Загърмяха бомби, крилати ракети прелитаха над Турция от Каспийско море, впрочем без да бъдат засечени от турската ПВО, после се включи и стратегическата авиация.
Да, за сега тази зона за сигурност, контролирана от Турция се превръща в химера…Красивият свят на мечтите на Турциа се разпадна на панически действия за запазване и оцеляване на поне част от вложенията и основно тюркменските въоръжени отряди.

Втора причина – вече Русия може да постави (или реновира) въпроса за нова кюрдска автономия. Тази невъздържана провокация, със свалянето на руския самолет,  ще постави отново на масата създаването на още една автономна кюрдска област, но този път в Сирия, както и евентуално създаването на една бъдеща кюрдска държава. Ето това е голямата заплаха и ужас за Турция, в който проблем със сигурност ще бъде изоставена от САЩ. Ама то…изоставянето е факт вече с демократичните протести, разбунили Турция преди година. Нали не се налага да обясняваме кой бе подстракателя им? Въпроса съдържа отговора.

И трето! Защо Ердоган се обърка? Защото не чете историята. А тя е повече от назидателна. Историята казва много. Точно в следствие на агресивната си политика спрямо Русия, Османската империя губи Крим, Балканите, Кавказ и накрая се стига до разпада на империята и поделянето й между великите сили. Франция получава днешните Ливан и Сирия, Великобритания взема Ирак и Саудитите, а според договора Русия получава освен договор за проливите Босфор и Дарданелите и териториите (внимание!), населени с кюрди. За Русия историята се обръща и болшевиките се отказват от тази точка на договора. На власт идва републиканецът Мустафа Кемал, който сключва стратегически съюз с Кремъл, вече без османистките претенции. Но ето че днес историята отново се обръща. Ердоган не е Ататюрк, но и Путин не е лекомислен болшевик. По инерцията на историческото правило Русия винаги е печелила войните с Турция. Идва й…от ръка! Разбира се, не случайно.

Има и четвърта причина да твърдим, че Ердоган сериозно се обърка: налице е икономически бойкот на турски стоки и услуги, които се потребяват в Русия. Бойкот, който Русия и самите хора предприеха – „не ви искаме туризма!“ е един от призивите заляли страната. Това е сериозен удар срещу Турция, предвид факта, че руските гости в страната са около 38% годишно по последни данни. Русия обяви ембарго на турски хранителни стоки и митнически ограничения за други. И най-важното – 55% от доставките на газ за турската икономика идват от Русия. Зависимост без коментар. А дали при стеклите се обстоятелства със свалянето на руския истребител няма да се промени нещо по енергийното трасе? Лимити, ограничения, цени…? С две думи – Русия държи енергийното сърце на Турция и ще го модулира както трябва. Защото начело стои Путин, който не е нито Горбачов, нито Елцин, нито нереализиран болшевик. Дали ще остави всичко това безнаказано? Едва ли. Само може да предполагаме и да следим новините до дни.

Да, ето че Путин държи прекалено много козове в района и само от добрата му игра зависи бъдещето на региона, а и световното също. Нека „асата“ заиграят… сега!

текст: Валерия Симеонова
използвани материали: Димитър Гърдев за в-к „Труд“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)