IMG_4747

Есенен „Парад на шапките“ дефилира в центъра на София

07 октомври 2018

Истинска феерия от цветове и форми, море от усмивки и добро настроение зарадваха жителите и гостите на столицата, когато в сърцето на града се проведе четвъртият „Парад на шапките“.

IMG_4591

Организатори са „Къщата на шапките” на дизайнерката Ирина Сардарева и Музеят за история на София. Яркото и елегантно шествие тръгна от паметника на Алеко Константинов, ще премине по пешеходната зона на бул. „Витоша” и завърши пред Музея за история на София.

IMG_4583

Историята на шапката е трагична. През 1946 година тя е била забранена в България. А аз искам да я възродя – обяснява Ирина Сардарева. – Защото българката е много красива жена, с голяма вътрешна енергия.

IMG_4610

Шапката ѝ помага да бъде различна, да се преобрази, да изиграе някаква роля, защото ние, жените, сме актриси, независимо дали го признаваме или не. Така че се опитвам да накарам българката да се усмихва повече в огледалото, да види себе си различна, да не се страхува да бъде кралица.

IMG_4638

Софийският Парад на шапките се ражда през 2017 година и се провежда два пъти годишно – през пролетта и есента. Идеята не е нова: подобни паради се провеждат в Лондон, Ню Йорк, Барселона, Аскот и други градове. Какво подтиква Ирина Сардарева да прикани хората да сложат любимите си официални, спортни, луди, турски, индийски и всякакви други шапки и да излязат на улицата?

IMG_4565

„Казах си: защо да няма такъв парад и в София? По-лоши ли сме от другите или нямаме толкова самочувствие? Парадът е невероятно преживяване, публиката ни аплодира, снима се с нас, хората много ни се радват. Ние създаваме една емоция, която напоследък липсва в живота ни – казва дизайнерката на шапки. – Често ни питат срещу какво протестираме. Ние не протестираме, ние раздаваме любов! Така че каня всички, които имат самочувствие или искат да добият такова, да дойдат и да покажем, че сме хора, които знаят кои са. Защото жената, която знае коя е, носи шапка, тя не се страхува да го покаже пред другите. А мъжете, с помощта на шапката, преоткриват джентълменското в себе си.“

Повече снимки от събитието може да видите ТУК!

източник: bnr.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)