Kea

Есенни почивни дни на вълшебния остров Кеа

25 ноември 2015

Предлагаме ви една бърза разходка из вълшебния гръцки остров Кеа – пътепис, публикуван в новия ни медиен партньор GR Reporter

Kea, както е официално известен, или по-често „Циа“, както гърците го наричат, е може би една от най-добре пазените „тайни“ на Гърция. Само на един час път от Атина с ферибот от пристанището в Лаврио можете да попаднете в напълно различна среда, далеч от натоварената и оживена столица на Гърция.

Кеа е най-близкият, а може би и най-малко рекламираният от Цикладските острови, и като такъв е останал непокътнат от туризма. Това не означава, че той не привлича тълпи, тъй като много атиняни имат ваканционни къщи там и прекарват летните си ваканции на острова. Следователно есента е идеалното време за посещение за тези, които обичат природата и отмората. Макар че по това време на годината може и да не посмеете да плувате в кристално чистите води на някой от многобройни плажове на Кеа, като Кундурос например, времето със сигурност ще бъде достатъчно хубаво за рзходка по пясъка или по брега край живописното пристанище на Вукари, което е известно със своите рибни ресторанти.

А можете да направите по-дълъг и по-труден преход във вътрешността: авантюристите могат да стигнат пеша до Древна Картая (Ancient Karthaia) с храмовете на Атина и Аполон от VI в. (2 часа отиване и връщане), като има и по-лесно достъпни и много по-кратки и лесни пътеки сред природата, в хладни долини освежавани от планински извори, минаващи край изоставени воденици, или навътре в планината, с прекрасни гледки към живописния остров. Един от прекрасните моменти със сигурност ще бъде 15-минутната разходка по павирана пътека от централния град Иулида (виж по-долу), която ще ви отведе до това, което се е превърнало в символ и покровител на острова – огромен (6 м на 3 м) енигматичен усмихнат лъв издълбан в скалата. “ Lionda “, както е известен сред местното население, датира от VI в. пр. Хр., като се смята, че прилича на лъва, който според митологията, героично прогонил нимфите, които започнали да убиват жените на острова.

kea4

Всекидневният живот в Kea кипи не само около главната порта на Корисия, където няколко кафенета и таверни посрещат хората пристигащи с ферибота, но също така, и най-вече извън летния сезон, в амфитеатрално построения Иулида (или Иулис), който се намира на 5 километра нагоре по хълма от Корисия и който е по-често наричан просто „Кора“, което означава „град“.

Кора е особено интересен от архитектурна гледна точка, тъй като освен че се състои от много кубични варосани сгради, които са характерни за Цикладските острови, включва и много каменни елементи и, което е най-атрактивно, също земни, розови и червеникави венециански тонове. Освен това не трябва да се забравя присъствието на някои неокласически сгради, като старата сграда на кметството, проектирана от германския архитект Ернст Зилер, и бившето училище, където сега се помещава основната сграда на новото кметство.

В Кора можете да се изгубите в лабиринт от тесни криволичещи улички, предназначени да объркват пиратите и нашествениците в миналото, и да откриете елементи от стария средновековен замък в района Кастро, както и останки от двете древни крепости и от венецианската стена. Едно от хубавите места в Кора е много малкият, но отличен, археологически музей, който съхранява находки от VII до II в. пр. Хр., включително тези от Картая, както и една невероятна изложба на „Kores“, женски глинени идоли с впечатляваща височина от селището Агия Ирини от бронзовата ера, близо до пристанището Вуркари – обектът е ограден, но можете да го разгледате добрe и отвън.

kea2

Заслужава да се посети и Музея на земеделския фолклор и културното наследство в Милопотамос, където може да се потопите в традиционния земеделски и селски живот на острова. Музеят се помещава в стара сграда от дърво и камък, бивш хан, датиращa от 1845 г. В близост е малък открит „музей“ с машини и оборудване от стара фабрика за емайл, която е била най-голямата в Средиземно море и е подпомагала икономиката на острова. Нейният 45-метров комин все още се издига гордо над рушащите се сгради и полетата с пуйки и кокошки.

Тези ястия са особено добри, когато са придружени от чаша местно сухо червено вино, „Mavroudi“. За тези с вкус към сладкото има отличен местен мед, който е и съставката на „pasteli“ – блокчета със сусамени семена, или прекрасната Tziotika Kaltsounia, сладки във формата на полумесец поръсени с пудра захар и с пълнеж от сушени плодове и вездесъщите бадеми. Или защо не опитате нещо по-различно – бисквити, направени с най-необичайните от местните специалитети – жълъди!

Островът може да се похвали с единствената дъбова гора на Цикладските острови, която съществува от Средновековието насам. Нейните жълъди имат особено голяма чашка, която в миналото е била използвана за направата на боя. Днес жълъдът се използва отново в Kea – можете да берете доброволно жълъди през октомври и да отседнете в някоя ферма! Жълъдите се брулят от дърветата с пръти, след това се смилат на брашно, което се използва за приготвянето на бисквити. Местният фестивал на жълъда също се провежда по това време.

Освен фестивалът на жълъдите, нощният живот през есента е сдържан, съсредоточен главно около няколко таверни и барове с тяхната топла, а не „електрическа“ атмосфера. Въпреки това, хората ще ви поздравяват където и да сте, учтиво, услужливо и без никакво любопитство – като че ли сте само един от местните жители, който се занимава с ежедневието си . И не само хората са приятелски настроени – по пътя със сигурност ще се натъкнете на някои бездомни овце или кози (дори в самите градове), няколко самотни крави или дори магарета …

kea1

Всичко на всичко, Kea е наистина „гръцки“, гръцки остров, непокътнат от опустошенията на времето или туризма, отворен и гостоприемен като перфектната дестинация за бягство през есенните почивни дни – дни, които със сигурност ще ви накарат да поискате да се върнете отново, може би през лятото, за да изпробвте и плажовете на Кеа, и разнообразните артистични събития и фестивали, като например тези на виното, меда и … приказките! Ще се видим там!

Автор: Даниел Лахана

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)