Ескаливада

Ескаливада

12 януари 2015

Традиционно това испанско ястие, от провинцията Каталуния, се приготвя на грил с дървени въглища, но се получава добре и във фурна предварително загрята на 250°С.

Необходими продукти:
4 патладжана
4 червени чушки
4 глави лук
4 домата
4 скилидки чесън
1 с. л. оцет
2 с. л. бяло сухо вино
зехтин
сол

Начин на приготвяне:
Патладжаните, чушките, лукът и доматите се намазват със зехтин. Подреждат се в плоска тава и се слагат да се пекат за около 30 мин. като се обръщат на 10 мин. (или се пекат на грила). Кожата трябва да потъмнее и зеленчуците да омекнат. Когато са готови се изваждат, увиват се в хартия и се слагат в найлонов плик докато изстинат – около час. След като изстинат патладжаните, чушките и доматите се обелват. Чушките се почистват и нарязват на широки ивици по дължина. Патладжаните се почистват от дръжките, а доматите се обелват. След това се нарязват също на широки ивици по дължина. Лукът се нарязва на колелца, а чесънът на ситно. Всички продукти се слагат в салатна купа, заливат се с 100 мл. зехтин, оцета и виното и се овкусяват със сол. Сервира се със стайна температура.

снимка: gastroteca.cat

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)