елхи

Естествените елхи да не се изхвърлят в кофите за битови отпадъци

05 януари 2019

Новогодишните празници отминаха и елхите се задържат в дома обичайно най-късно до Ивановден. Тези, които са използвали естествени дървета, са поставени пред въпроса какво да правят с тях. От Софийска община дават отговор на този въпрос.

След като бъде свалена новогодишната украса от празнични естествени елхи те могат да бъдат превърнати в компост, който се използва за наторяване в паркове и градини.

От пет години на територията на Столична община е създадена организация за разделно събиране на зелени отпадъци, в това число естествените елхи. За целта е необходимо гражданите да ги поставят до сивите метални контейнери за битови отпадъци. Оттам те се събират със специализиран автомобил от фирмата изпълнител за района и се транспортират до Инсталацията за биологично третиране в Хан Богров. След преработване от тях се получава компост.

В крайградските райони като „Кремиковци“ (с. Челопечене и с. Яна), „Панчарево“ (с. Лозен), „Витоша“ (с. Владая) и „Връбница“ (с. Мрамор) има обособени места за изхвърляне на зелени отпадъци, където целогодишно гражданите могат да оставят такива отпадъци, вкл. и естествени елхи.

За 2018 г. са преработени 14 001,4 тона зелени отпадъци, а количеството произведен компост е 10 055 тона.

Естествените елхи, които са с корени, могат да бъдат засадени в междублокови пространства, в градинки и дворове, като се полагат грижи за тях.

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)