College of commissioners at the EU Commission headquarters in Brussels

ЕС с безпрецедентни мерки срещу Полша

14 януари 2016

Европейската комисия стартира първата стъпка от процедурата по отнемането на правото на глас на Полша в Съвета на ЕС. Това съобщи на пресконференция зам.-председателят на институцията Франс Тимерманс. Причината за безпрецедентната реакция на Брюксел са няколко закона, приети от новото консервативно правителство във Варшава, които му дават контрол върху медиите, позволяват му да смени ръководствата на публичните телевизии и радиа и създават прецедент за намеса в работата на полския конституционен съд.

Политици от ЕС и Германия дори  директно обвиниха лидера на управляващата партията, Ярослав Качински, че се опитва да подражава на авторитарния президент на Русия, Владимир Путин. Според председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, с новите закони Полша създава „системни рискове за правовата държава”. Така беше решено да се предприеме първата от трите стъпки по процедурата за отнемане на правото на глас в Съвета на ЕС заради възможни нарушения на принципа на върховенството на закона.

Тимерманс подчерта, че Европейската комисия не се интересува от вътрешнополитическите въпроси в Полша, а е притеснена от предприетите наскоро законодателни промени, свързани с управлението на обществените медии и с Конституционния съд. Той добави, че е готов по всяко време да пътува до Варшава за преговори с полското правителство.

Реакцията на Полша не закъсня. Полският премиер Беата Шидло призова днес опозицията да се изправи в единен фронт с управляващите срещу оклеветяването на страната в чужбина. „Полша е несправедливо обвинявана в неверни неща – нарушаване на принципите на правовата държава. Това не е вярно. Демокрацията в Полша е в добро състояние”, каза Шидло пред парламента, представяйки позицията на Варшава преди дебатите в Европейския парламент в Страсбург на 19 януари, в които тя ще участва.

„Не твърдя, че вършим всичко идеално, че не допускаме грешки. Ние обаче изпълняваме програма, избрана от поляците на демократични избори, и този избор трябва да се уважава”, отбеляза премиерът на Полша. Говорителят на полското правителство омаловажи решението на Европейската комисия да започне предварително проучване дали Полша спазва върховенството на закона, като заяви, че става дума за „стандартна процедура” за събиране на информация/Vesti.bg.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)