ЕС с нови правила за личните данни

ЕС с нови правила за личните данни

20 декември 2015

Европейския съюз постигна споразумение за нови правила за защита на личните данни. Целта е да се даде на интернет потребителите по-голям контрол над персоналната информация за тях. След четири години преговори, на среща вчера с участието на представители на Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет бе постигнато съгласие по компромисен вариант за промяна на европейското законодателство в сферата на личните данни.

Предвижда се страните членки на ЕС да определят между 13 и 16 години възрастта, на която непълнолетни могат да се вписват в социални мрежи като Facebook или SnapChat без съгласие на родител, каза германският евродепутат Ян-Филип Албрехт, докладчик на за регламента за защита на данните.

За да бъдат защитени потребителите, споразумението предвижда и принципа на „правото на забрава”, което дава възможност на европейските граждани остаряла информация за тях да бъде заличавана от мрежата. Регламентът вероятно ще включва и изискване към интернет компаниите, опериращи с лични данни, да информират националните власти за пробиви в срок от 72 часа.

Сега гиганти като Google и Facebook трябва да приемат правилата за използване на лични данни в ЕС и да приспособят продуктите си към тях.

Новият регламент ще замени остарелите и различни в отделните страни правила за защита на личните данни, които бяха в сила от 1995 г. Предстои той да бъде официално одобрен от Европейския съвет и Европейския парламент.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)