DPP_37649

Етнографският музей с изложба на великденски яйца

12 април 2015

Изложбата „Красота от близо и далеч. Великденски яйца от Чехия, Словакия и България“ се откри в залите на Националния етнографски музей при БАН. Тя ще бъде отворена за посещения до 30 април 2015 г., съобщиха от музея.

DPP_37648
Изложбата е посветена на великденските обичаи и традиции на трите славянски народа. В центъра на вниманието са писаните великденски яйца. Показани са около 300 образци на яйца, рисувани и украсени чрез различни традиционни и модерни техники, прилагани в Чехия, Словакия и България.

DPP_37656

Една от идеите на изложбата е да представи на публиката богатството от орнаментални техники и мотиви, на декоративни стилове в трите славянски страни, както и разпространението им, за да разкрие техните общи черти, отлики и специфика.

DPP_37650
Представени са около 24 различни техники за украсяване на великденски яйца. Всяко шарено яйце символизира възкресението, живота, любовта, а според изписването си носи и своето послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие.

DPP_37657

Изложбата е подготвена от Сдружение на чехи, словаци и приятели – Пловдив, Исторически музей – Велинград, и Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, със съдействието на членове на Чехословашки клуб „Т. Г. Масарик“ – България.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)