Етнографският музей Созопол – място, което не може да пропуснете

24 септември 2017

Етнографският музей в Созопол е едно от местата, които задължително трябва да посетите при гостуването си в най-стария град на България. Той е основан  през 2005 година и се помещава в над 200 – годишна къща в стария град  на брега на морето.

VOYAGE - ETNOGRAFSKI MUZEI SOZOPOL STOP 07
Вразгара на лятото много хора съчетават почивката с посещения на културни прояви, интересни места и исторически забележителности. В един от най – предпочитаните курорти по нашето Черноморие – Созопол има едно място, което със сигурност си заслужава да бъде посетено – етнографския музей.

12

Интересен е факта, че всички експонати в него са събрани като дарение от местното население, което се гордее много с 2620 – годишната история на своя град. Музеят се намира в бившата сграда на Общинския съвет на ул. ,, Кирил и Методий “ и е отворен всеки ден от 8 – 18 часа.

VOYAGE - ETNOGRAFSKI MUZEI SOZOPOL STOP 01

VOYAGE - ETNOGRAFSKI MUZEI SOZOPOL STOP 04
През 2016 година в навечерието на празника на града – Света Марина бе завършен и последния етап от неговата реконструкция. Кметът на града господин Панайот Рейзи официално откри обекта. Сградата на бившия Тракийски хан бе изцяло реконструирана по проект ,, Созопол – съхраненото културно наследство и културна идентичност през вековете „.

VOYAGE - ETNOGRAFSKI MUZEI SOZOPOL STOP 05

VOYAGE - ETNOGRAFSKI MUZEI SOZOPOL STOP 02

Запазен е първоначалния вид на сградата, организирани са изложбените пространства на етнографските сбирки. проектът е от същностно важно значение за жителите на Созопол, за туристите и най – вече за опазването на културно – историческото наследство на България.

репортер : Ася Георгиева
оператор : Антон Хариев
постпродукция : Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)