DPP_12393-1024x683

Ето къде ще се ремонтира в София през лятото:

03 юни 2019

И това лято движението в София ще бъде затруднено заради ремонти. Реконструкцията на възлови булеварди в столицата ще е причина за задръствания.

За булевард „България“ Столичната община предвижда през юли и август да бъде ремонтиран нов участък – между бул. „Черни връх“ и бул. „Иван Гешов“. Планира се и ремонт на тунела на бул. „Ал. Малинов“ и Южната дъга в „Младост“. На финала е проектирането за изместването на трамвая по бул. „Скобелев“ и транспортният тунел при НДК. След това ще се обяви процедура за избор на изпълнител. Ще се довърши и изграждането на бул. „Монтевидео” в „Овча купел”, където ще има и ремонт на основния бул. „Линкълн”.
Булевард „Линкълн” е ремонтиран последно в началото на 90-те. Сега ремонтът ще струва на общината почти 5 млн. (4,8 млн.лв). Реконструкцията обаче няма да включи изграждане на велоалея.
А велосипедистите искат четири-лентовия булевард да отдели място за автомобили, за градски транспорт, тротоари за пешеходците и място за тези, които се движат на 2 колела.

DPP_12393-1024x683

„Преди 4 години кметът на София в предизборната си кампания обеща в София да има 200 км велоалеи вързани в мрежа, ако не знаем къде да ги сложим, защо обещаваме? Ремонтът на булеварда сега без изграждане на велоалея означава, че той няма да се сдобие с такава в близките 15 години”, коментира Радостина Петрова от сдружение „Велоеволюция”.

  „Има доста велосипедисти, така че би било добре да има. А защо няма да има?”, каза Витка Джурова.

„Знаете, че имаме няколко булеварда, по които имаме еднометрови очертани велоалеи. Знаете, че велосипедистите не ги харесват, аз също смятам, че не са достатъчно безопасни и затова не смятам, че трябва да си позволяваме да продължаваме с такава практика. Да, наистина в плана е заложено изграждането, това означава цялостна реконструкция напред в годините”, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.
TON_7066-1024x683
По план, ако няма дъждовни дни, ремонтът трябва да продължи 168 дни – или до средата на ноември.
Общината е на път да се откаже и от друга своя планирана идея. Да направи движението по ул. „Фритьоф Нансен“ двупосочно и да пусне тролей по нея. Въпреки че инвестицията в контактната мрежа вече е направена, бъдещият тролей номер 7 няма да минава по „Фритьоф Нансен”, а ще заобикаля.

„Само за пробег – увеличения пробег, който ще има по трасето ще се губят 170 000 годишно.  От една страна имаме инвестирани пари в контактната мрежа, от друга ще генерираме разходи”, коментира Андрей Зографски от „Спаси София”.

Двупосочното движение щеше да „изяде“ паркоместата на улицата, които сега са около 70. „Знаете, че там живеещите се възпротивиха много сериозно. В края на краищата удължаването е с 400 метра в едната посока. Около километър, което не е кой знае колко сериозно удължаване и не би затруднило хората”, посочи Фандъкова.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)