Еърбъс Pop.up – новият хибрид на безпилотен самолет-кола

16 март 2017

В рамките на прочутото шоу Автосалон Женева 2017, Еърбъс представи своето решение за урбанизирания човек, страдащ ежедневно от трафика в големия град.

airbus-pop-up-drone-car-concept-desigboom-03-08-2017-818-011-818x613

Еърбъс Pop.up – новият хибрид на безпилотен самолет-кола

Не ви ли се е искало, докато стоите часове в задръствания, някак колата ви да излети и да ви премести директно на мястото, за което сте тръгнали? Е, самолетната компания вече има своето решение по въпроса – колата ви може да излети вертикално  във въздуха и кацне  до вашата дестинация.
Точно това е Airbus х Italdesign – последният прототип на безпилотен самолет-кола, представен на автомобилното изложение в Женева. Прототипът,  уместно наречена „Рop.up“ се състои от три компонента – капсула за пътника, и два задвижващи се модула – единия – колела за земята, а другият самолет-дрон за въздуха. Това са две независими електрически задвижвани системи – една за земята и една за въздуха. Когато превозното средство се намира в силно претоварен трафик, капсулата изключва от земния  модула и се възнася в  небето с модула за въздуха.

airbus-pop-up-drone-car-concept-desigboom-03-08-2017-818-008-818x467

Ето така, Pop.up става самостоятелно пилотиран летящ автомобил, насочен от точка А до точка Б, посредством стъклен тъч скрийн управление, както е показано на демо видеото. Превозното средство съчетава гъвкавостта на малко  двуместно сухопътно транспортно средство,  със свободата и скоростта на дрон за вертикално излитане и кацане. Airbus и Italdesign са създали тази система от нов тип, фокусирана върху ефективно предвижване в мегаполисите и намаляване на задръстванията.

airbus-pop-up-drone-car-concept-desigboom-03-08-2017-818-007-818x468

Матиас Томсен, генерален мениджър за градска мобилност  при Airbus обяснява философията на концепция Pop.up, като посочва, че „добавяне на третото измерение  мултимодални транспортни мрежи без съмнение ще подобри начина, по който живеем и как да стигнем от А до точка Б по най-бързия начин.“ Italdesign, с дългия си опит в изключителен дизайн за превозни средства, е добавила иновация, мода и комфорт в системата.

airbus-pop-up-drone-car-concept-desigboom-03-08-2017-818-006-818x467

Тандемът Airbus и Italdesign виждат в прототипа си едно устойчиво и интелигентно приложение за интеграция, внедряване на мощни системи, възможност за градското планиране и висок социален ефект.

Кога ли ще полетим в задръстванията? Времето ще покаже, но посоката е ясна…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)