„Жалейка“ спечели голямата награда на „София Филм Фест 2016″ (Видео)

21 март 2016

„Жалейка“ (Германия) на българската режисьорка Елица Петкова спечели голямата награда „София – град на киното“ на 20-ия „София филм фест“ (СФФ). Петкова получи 7000 евро, осигурени от Столична община.  „Баща ми, майка ми, сестра ми“ (България) на Димитър Коцев – Шошо заслужи наградата на публиката, осигурена от „Лидл“ – генерален спонсор на СФФ. „Лятото на замръзналите фонтани“ (Грузия-Русия) на Вано Бурдули бе отличен със специалната награда на журито.

Наградата за режисура е за Томаш Вейнреб и Петер Казда за „Аз, Олга Хепнарова“ (Чехия-Полша-Словакия), докато Почетен диплом (Special Mention) е присъден на Анжела Недялкова за ролята й в „Райската стая“ (Холандия-Швеция-България). „На червено“ на Тома Вашаров е победителят в конкурса за български късометражен филм за наградата „Джеймисън“ – статуетка и 6000 евро.

Най-добрият документален филм на 20-ия СФФ е „Г-н Гага“ (Израел-Швеция-Германия-Холандия) на Томер Хейман. Документалното жури присъди и две почетни дипломи (Special Mention) – на „Кеймбридж“ (България) на Елдора Трайкова и на „Земята, която спечелихме“ (Нова Зеландия) на Кристофър Прайър.

zalejka

Наградата „Домейн Бояр“ за най-добър балкански филм е за „Лудост“ (Турция-Франция-Катар) на Емин Алпер. Балканското жури отличава с почетен диплом (Special Mention) „Прилошаване“ (Турция) на Зеки Демиркубуз. „Каръци“ (България) на Ивайло Христов заслужи отличието за балкански филм на Гилдията на българските кинокритици.

„Жажда“ на Светла Цоцоркова е най-добрият български игрален филм на 20-ия СФФ. Наградата на ФИПРЕССИ е присъдена на филма „Рауф“ (Турция) на Сонер Джанер и Баръш Кая.

Младежкото жури отличава като най-добър филм от Международния конкурс „Дъщерите на дансинга“ (Полша) на Агнешка Смочинска.

На 20-ия СФФ бе връчена Наградата на София на Столичната община за цялостен принос към световното кино на режисьорите Тери Гилиъм (Великобритания), Бела Тар (Унгария), Тед Кочев и българското кинотрио Георги Стоев – Джеки, Георги Пенков – Джони и Христо Илиев – Чарли.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)