Жан-Пол Белмондо

Жан-Пол Белмондо: „Хиляда живота струват повече от един”

28 август 2018

Френският актьор Жан-Пол Белмондо е роден на 9 април 1933 г. Той взема участие в над 80 филма и има над 40 роли в театъра, носител е на награда „Сезар“ за най-добър актьор през 1989 г., получава „Златна палма“ на филмовия фестивал в Кан през 2011 г. и още много отличия.

Жан-Пол Белмондо в сътрудничество със Софи Бландиниер разказва за своя живот в книгата „Хиляда живота струват повече от един”. Изданието се подготвя от издателство „Колибри” и се очаква да излезе на книжния пазар на 14 септември. Книгата е в превод на Красимир Петров и включва 280 страници.

Корицата на книгата „Хиляда живота струват повече от един” (Колибри, 2018)

Корицата на книгата „Хиляда живота струват повече от един” (Колибри, 2018)

За книгата от издателите:

Жан-Пол Белмондо – легендата на френското кино, за пръв път нарушава обичайната си дискретност и решава да говори за себе си. Четейки спомените му – като се започне с белязаното от войната детство, училищните премеждия, трудните първи стъпки на актьорското поприще и се стигне до славата и върховете на кариерата – с изненада откриваме, че в живота великият актьор е тъкмо такъв, какъвто сме го виждали на екрана. Искрен, неподправен, безстрашен, щур, винаги готов да достави радост на себе си и на другите.

Преподавател по актьорско майсторство произнася строга присъда над лишения от традиционната мъжка красота студент: „Вие никога няма да държите в прегръдките си жена на сцената или в киното.“ Белмондо го опровергава и снима интимни сцени с най-красивите актриси от онова време. Опровергава и редица критици, които отначало виждат в него едва ли не клоун, като се издига на гребена на Новата вълна с До последен дъх на Годар и работи с най-забележителните режисьори на френското кино: Франсоа Трюфо, Ален Рене, Клод Шаброл, Луи Мал, Жерар Ури, Жак Дере, Анри Верньой, Жорж Лотнер, Клод Льолуш.

Най-голямото достойнство на тази автобиография, богата на интересни подробности, свързани с правенето на кино, пълна с любопитни епизоди на снимачната площадка и извън нея, е, че някъде между редовете ние сякаш виждаме жестовете и мимиките, сякаш чуваме гласа на оня Белмондо, който от филм на филм учи нас, зрителите, да бъдем себе си, да се наслаждаваме на живота, да бъдем свободни и да не се боим от нищо в името на тази свобода.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: Жан-Пол Белмондо в роля (1974 г.)/therake.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)