мая манолова 1_cr

Жена – лидер на БСП? Защо не?

13 юли 2014

След кризата за лидерското място и новите европейски посоки на Сергей Станишев, започнаха говоренето и сметките за това, кой ще оглави столетницата и ще я поведе в предстоящите избори. In Life лансира версията, че това ще бъде най-вероятно жена и ето, че сме на път да излезем прави. Мая Манолова бе номинирана за нов председател на столетницата. Тя ще се включи в битката на 27 юли, когато на конгрес делегатите ще изберат новия си лидер. Тя получи своята номинация и реши да се включи в битката, независимо, че официално посоченият от Сергей Станишев за негов наследник е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Мая Манолова започна кампанията си с нестандартен начин или по-точно казано  - нов за БСП начин за представяне на платформата си. Тя я качи „Моята платформа като кандидат за председател на Националния съвет на БСП“ в профила си във Фейсбук и така социалните мрежи бързо заговориха за нея. И тъй като всеки би могъл да я прочете в подробности, ние си позволяваме да извадим онези акценти от нея, които ни заинтригуваха:

maq manolova new(1)

ЩЕ ВЪРНА БСП НА ПЪТЯ НА ПОБЕДАТА! Необходимо е и да печелим доверието на избирателя. Доверието на хората в България! След 2006 г. нямаме победа в никакви избори. Партията претърпя 8 поредни загуби. В тази ситуация най-важният критерий за успеха на промяната е връщането на БСП на пътя на победата. Поемам ангажимента и отговорността да го постигна!

Промяната ще бъде многопосочна: в кадрите, с които изграждаме публичния си образ; в реално партньорство и разширяване на сегашната коалиция, но без компромиси с идентичността ни; в активен диалог и сътрудничество за участие в управлението, но само при пълна прозрачност на отношенията, при ясни, а не задкулисни договорености; в  максимално разширяване, но без загуба на собствената ни физиономия. Вместо граждански квоти – граждански номинации, предложени от организациите, имащи реална тежест в обществото и широка подкрепа сред избирателите.

Промяната в медиен план – цялостно преосмисляне и препозициониране на медийния образ на партията към модерност, адекватност и нов тип социална отговорност пред обществото. БСП трябва да е привлекателна и ефективна партия, която е запазила човешкото в себе си, а не се шлифова само като машина за власт. Хората освен да видят лицата ни, искат да усетят и сърцата ни.

Екипността в Изпълнителното бюро да,  но не за сметка на представителността. Регионите да имат свое присъствие. Не бива зони в партията, формирани около отделни авторитети или идейно-политически нюанси, да възприемат изборите като кауза не на цялата, а на част от партията заради това, че не се чувстват представени в тясното или в по-широкото й ръководство.

Вътрешната опозиция ще я приобщавам, вместо да я изолирам; различното мнение ще се опитвам да го печеля на своя страна или поне да взимам полезното от него.Разноговоренето – ще  създам атмосфера то да се случва вътре в партията, за да не изтича по неполезен начин в медиите.

 Младите в партията. Пълно доверие, но и взискателност. Не е достатъчно да ги учим как да пишат европроекти, трябва да знаят и историята на партията, от която да черпят поуки, вдъхновение, мотивация.“ – декларира намеренията си Манолова.

Със сигурност би било интересно и най-малкото исторически екстравагантно лидер на БСП да бъде жена. Но защо не? Както се казва една стара френска поговорка:  „Когато няма изход, Господ вика на помощ жените“. Може французите да се окажат прави… Защо не?

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. Все пак се очаква да се сбъдне пророчеството на баба Ванга,че руса жена ще поведе България и ще се справи с вече 25 годишната криза!Очакваме я ,която и да е тя с нетърпение (Жената от снимката не коментирам )

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)