Жеравна – новата българска народна приказка (ден втори)

28 август 2015

С тайнство започна втория ден на фестивала в Жеравна, с видим знак, чрез който се предава на тези, които пристъпват с вяра невидимата Божия благодат. Ритуалът  „Свето кръщение“ на деца – първото и основно тайнство на Църквата, бе извършен директно на голямата поляна в местността Добромерица пред очите на хиляди вярващи в доброто и традициите българи, които се превърнаха и в своеобразни добри орисници на 2 момченца и 1 момиченце. Официалната част продължи с освещаване знамената на четите и сдружението “Пазители на българщината”, в чиито редици бяха приети нови войводи – съвремени българи, обединени в желанието си да работят за запазване на родовата памет, история, традиции и фолклор, доброволно и публично поемайки задължения за конкретни родолюбиви дела.

След тържественото полагане на войводските клетви започна настоящият празник – групи за автентичен фолклор, дошли от всички краища на България, представиха своите  местни народни обичаи, песни и свирни, на които любителите на българските народни танци, дошли да се натанцуват до насита, най-много се зарадваха.

Гвоздеят на пиршеството по обяд бе ритуалното вадене на изпечените на място сочни чевермета, чийто аромат определено ще помним до следващото лято. Апетитните майсторлъшки мезета, домашно приготвената баклава, руйно старо вино и благата бистра ракия допълнително допринeсоха за доброто настроение.

В същия дух, с много песни и танци продължи фестивалната програма и след вкусния обяд – богат автентичен фолклор, конкурс за най-красива носия, пехливански игри и нестинарски танци, вихрени хора, и пак хора, независимо от дъжда, който започна уж леко в ритъма на тъпаните на свечеряване, а после проливно ни отнесе, но не по домовете, а назад във времето, през вековете. Хванали се здраво един за друг, млади и стари, мъже и жени сякаш искаха да надвият бурята, да покажат, че България ще пребъде…

На нас, екипът от In Life, определено ни показаха. Надявам се, че чрез филмът ни да покажат и на вас.

Текст: Пепа Попова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)