„Живи“ книги разбиват стереотипите

13 март 2015

Колко често се сблъскваме с предразсъдъци? А колко често ние самите без да се усетим робуваме на тяхната вкорененост в ежедневието? Какво знаем за стереотипите и етикетите, които всеки от нас волю-неволю слага и…носи? Такива въпроси са искали да си зададем и младите и креативни хора от „Завод за идеи“, които за четвърта поредна година организират събитието „Живата библиотека“.

DPP_35194

То води началото си от Австрия и има за цел да разчупи стереотипите, с които сме заобиколени по един или друг начин. Как става това? Ами с четене, но под формата на разговор с всяка една от живите книги, които книжарница Хеликон приюти между редовете си с детско-юношеска литература, дамска проза, исторически романи и т.н. Местата за всяка една книга бяха подбрани съвсем не случайно и така всеки един от „читателите“ имаше възможността по-лесно да намери своето си четиво.

DPP_35160

Така, например, сред редиците с дамска проза, от Катияна Китанова разбрахме що е то феминизъм и защо това не е мръсна дума, а нещо, върху което си заслужава да се помисли.
Никола Бозаджиев ни показа защо трябва да пазим и ценим цирковото изкуство (най-старото в България), което е на път на изчезне, а да бъдеш „циркаджия“ е повече от забавно.
Поговорихме си и с част от организаторите от Завод за Идеи – Тонита Вакарелова и Нина Ицкова. Вижте.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)