Невена Коканова

Животът и кариерата на Невена Коканова в новата биография „Години любов“

01 декември 2018

По случай 80-годишнината от рождението на първата дама на българското кино „Книгомания” издава на 3 декември биографичната книга „Години любов. Невена Коканова”. Автор на луксозното издание е журналистът Георги Тошев, като лимитирана част от тиража на книгата е с колекционерска стойност, тъй като включва три картички с неизвестни фотографии на актрисата от 60-те години и лично е подписана от автора. Отличава се и с различна корица от основното издание.

Иначе биографията е с твърда подвързия и суперобложка, включва над 250 снимки от личния архив на дъщеря й Теодора, някои от които се публикуват за първи път.

Невена Коканова Години Любов

„Невена беше обичана и ще продължава да бъде обичана. Жена и актриса. Тя е от малцината в съвременното ни изкуство със статут на истинска звезда. Извоюва си го сама. Напук на системата, на предразсъдъците, на догмите. В живота бе скромна, изглеждаше така, сякаш по нищо не се отличава от другите. Това не беше поза. Това бе тя. Днес мнозина имат претенции, че са я познавали.

Особено след смъртта й, когато няма как да бъдат опровергани. Но тя допусна малцина до себе си. Събрах спомените на хора, които са се докоснали до нея през годините. Някои за миг, други за по-дълго”, посочва в книгата Георги Тошев. Заглавието на книгата е неслучайно – кореспондира с първия важен филм в кариерата й – „Години за любов”, но и очертава звездния път на актрисата – да бъде обожавана от публиката си завинаги.

Макар за журналиста това да е втора книга, която подготвя в почит към голямата звезда на българското кино (първата е от 2009 г., „Невена Коканова. Коя съм…”), той за първи път публикува цялото си интервю с нея. То е много лично – като изповед, дълго и наситено с нюанси, тъй като засяга различни, чисто общочовешки теми от живота, етапите от кариерата й, разкрива светогледа и мъдростта й.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)