bylgarite-si-iskat-zemqta-po-blokovete-12941

Жилищата в България: собствени, но стари

20 октомври 2017

Повечето български домакинства живеят в собствено жилище – 87%, което е едно от най-високите нива в ЕС. Високият дял на собствеността и липсата на ипотеки като цяло обаче маскира доста от проблемите в сектора – жилищата са стари и зле поддържани. Това е едно от основните заключения в последния доклад на Housing Europe, пише investor.bg.

“Много хора живеят в големи блокове с апартаменти, строени преди 40-50 години, като някои от тях никога досега не са били ремонтирани“, е записано в документа, дискутиран днес в Комитета по регионите и Европейския парламент.

Според проучванията на организацията българите са и едни от най-затруднените в Европа по отношение на осигуряване на топлина в домовете си, тоест голям е броят на енергийно уязвимите домакинства.

В доклада се посочва политиката на правителството за саниране на старите блокове, за която се използва и европейско финансиране.

По показател собствено жилище България всъщност е на пето място в ЕС, като ни изпреварват Румъния, където почти всички домакинства обитават собствен имот, Унгария, Словакия и Хърватия. Само 39% от домакинствата в Швеция и около 45% от домакинствата в Германия пък имат собствено жилище, показват още данните на организацията. В Швеция е разпространен кооперативният живот – повече от 20% от домакинствата обитава именно такъв тип жилища.

Средно в ЕС 69,4% от домакинствата са в собствени жилища.

Организацията отбелязва в доклада си, че ръстът в сектора се завръща, но той е само по отношение на цените на жилищата в Европа (със средно 10,6% през миналата година). В същото време строителството в целия ЕС все още страда от последиците на икономическата криза и ръстът е много по-бавен. Новото строителство все още е под натиск, дори и в големите европейски градове.

Ръстът на цените на имотите изпреварва и ръста на доходите на хората и това е видимо в броя на бездомните европейци, отчитат от Housing Europe. Разходите за поддържане на жилищата са едни от най-големите в бюджета на европейските домакинства. Средно те костват 11,3% от доходите, като Гърция е лидер с дял от 41%. За анализа са използвани данните от проучване на Евростат. От тях е видно, че за българите разходите за поддръжка на дома са малко над средното за общността – около 18% от доходите ни отиват за поддръжката на дома, или за наем, ипотека и битови сметки.

През 2016 година всъщност е отбелязан най-големият ръст на цените на имотите от 2009 година насам. Той не е равномерен – в Гърция, Испания и Португалия цените все още държат тенденцията към намаление, докато във Великобритания и Швеция нивата им вече надминават постигнатото в годините преди кризата.

Бежанската вълна от 2015 година също е фактор за ръста на цените на жилищата, отчитат още от организацията.

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)