Забравените Камбани се събуждат за нов живот

22 май 2018

Няма друга държава в Европа, а и по света, която да притежава огромен перкусионен инструмент, на който да се изпълняват музикални произведения чрез синхронизиран звук от камбани. Преди близо 40 години в покрайнините на София е построен един масивен монумент, където върху бетонни постаменти са монтирани общо 107 различни камбани, събрани от цял свят. Сред тях най-стара е камбана от XI в,, а така също и копие на камбана от IV в. пр. н. е. Проектът е част от мащабната инициатива на социалистическа България за провеждане на Международна детска асамблея с участието на делегации от цял свят.

Камбаните

Камбаните

MON_8900

MON_8959Уникалният по рода си Монумент Камбаните е открит през 1979 г. по идея на Людмила Живкова във връзка с домакинството на България на Международната детска асамблея “Знаме на мира” под егидата на ЮНЕСКО. На първата асамблея участват деца от 79 държави и са поставени 68 различни камбани. Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да се провеждат през 3 год. Асамблеята от 1989 г. постига рекорд, посрещайки участници от 135 държави. В София пристигат 135 делегации и всяка носи своя камбана, като символ на родината си. Така се образува монументът, който днес наричаме просто „Камбаните“. Макар много популярен в миналото, дълги години той беше занемарен и забравен.

MON_8930

Днес София се обновява и развива с участието на много от младите и активни хора, които дори нямат спомен от идеологията на времето преди 1989 г. Те искат да обърнат внимание на монумента, като един от най-хубавите символи на мира, разбирателството и вярата, които притежава столицата. В момента много софиянци дори не знаят, че съществува такъв паметник и затова трябва да се говори повече за него – казва пред Радио България Христо Илиев, съорганизатор на гражданската инициатива „#Сподели Камбаните”, която има много привърженици.

MON_8955Миналата година сдружението е вложило 11 хил. лв., получени по програма на общината, в свой проект за облагородяване на местността около „Камбаните“. С тях е почистена част от бетонната конструкция, поставено е осветление във високата част на монумента, изработени са и информационни табели, които описват ансамбъла от камбани. Искаме да върнем стария блясък на този паметник на културата – казва още Христо Илиев. Според него, освен неповторимия изглед, който имат камбаните на фона на Витоша, целият парк с площ от 380 декара е много приятно място за разходка през лятото.

MON_8934

На своята интернет страница „#Сподели Камбаните” младите хора от сдружението са събрали любопитни факти за Международната детска асамблея, проведена в София под мотото “Единство, творчество, красота”. От там разбираме, че през 1979 г. България иска да остави на заден план политическите сблъсъци от Студената война и да се покаже пред международната общност като толерантна и отворена към света държава. Сега, 40 години по-късно, идеята за детска асамблея в София отново е жива и се радва на подкрепата и ентусиазма на стотици млади хора.

DJI_0014

Сега ще се опитаме с нашите усилия, с подкрепата на гражданите и на Столичната община да направим тази асамблея отново, с идеята не да възраждаме комунизма, а да направим среща на деца от цял свят. Да има хубаво събитие за тях, да се запознаят едни с други, както и с културата на техните държави. Интересното е, че асамблеята още през 80-те години става толкова популярна, че българската държава решава да я направи редовно събитие, което да се провежда на всеки три години. Нека видим дали догодина, за 40-годишнината, ще успеем пак така мащабно да я организираме, а който иска да помага и има идеи, може да се свърже с нас, споделя Христо Илиев.

По данни на  БНР
снимки и оператор дрон: Симеон Симеонов
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)