170505092826-fidget-spinner-2-full-169

Забраняват продажбата на опасни спинери

26 юни 2017

Общо 75% от спинерите се оказаха опасни, посочват до момента данните от проверките за опасна концентрация на живак и олово в играчките. Проверките са на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които започнаха миналата седмица. От днес започват проверки и на слънчевите очила.

Мирослав Йотов – директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), уточни по БНР, че над 75% от проверените спинери, само за три дни, се оказва, че са несъответстващи продукти.

Поради това се налага да бъдат взети и проби, които вече са изпратени в лаборатории и те се изпитват.

„Нашата цел е да предотвратим опасни продукти на пазара, които могат да причинят и фатален изход при игра с тях. Това, което ни накара да направим проверка, са спрените преди един месец на митницата над 50 хиляди бройки. В петък се появи първата информация на колегите от Люксембург за наистина опасни спинери, които са публикувани в системата за бърз обмен на информация. Всички тези продукти, които са опасни, ще бъдат забранени за продажба у нас, след излизането на резултатите от пробите“, обясни Мирослав Йотов.

Агенцията продължава с проверките през лятото. Завърши проверката на детските люлките и раменните пояси, като помощно средство за плуване – ситуацията не е цветуща, каза Йотов.

Около 50% от раменните пояси са без съответните предупреждения и инструкции на български език.

Следващата тема са слънчевите очила. Добре е потребителите да отидат в която и да е оптика, в която има такава апаратура, да си направят една бърза проверка, която е безплатна, за филтъра и за покритието, посъветва Мирослав Йотов.

снимка: cnn.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)