„Завръщането“ – мисия Оскар за Ди Каприо като че ли най-сетне приключи

22 януари 2016

След 6 номинации за Оскар и нито една статуетка, дилемата дали и този път най-подцененият актьор в историята на киното в последните десетилетия Леонардо ди Каприо ще остане с празни ръце, логично занимава почитателите на седмото изкуство по цял свят. Защото макар да ни е трудно да посочим дори и една слаба негова роля, то играта му в новата адвенчър продукция на великия Алехандро Гонзалес Иняриту – „Завръщането“ е трудно да бъде подмината с лека ръка.

DF-02339R-1108x738

Епичната история за оцеляването и силата на човешкия дух е екранизация по едноименната книга на Майкъл Пунке и разказва за действителните преживявания на трапера Хю Глас, който през 1823 г. е нападнат от мечка гризли в Скалистите планини в Мисури и изоставен от ловната си дружина, но въпреки това успява да оцелее. Няма да се спускаме в подробности, само ще разкрием, че проектът на мексиканския режисьор съществува от няколко години, но тъй като той желае ролята да бъде поета именно от Ди Каприо, търпеливо изчаква да приключат ангажиментите на звездата с „Вълкът на Уолстрийт“, за да се захване с реализацията му.

11-10

Заснет в изцяло автентична среда в Канада и Аржентина на абсолютно естествена светлина, с внимание и към най-малкия детайл, „Завръщането“ е пресъздаден с такава доза реалистичност и неподправеност, че зрителят има чувството, че събитията се случват буквално пред очите му, а не на големия екран. Тук вече стигаме и до спойката, която Иняриту и Ди Каприо са постигнали помежду си (логично, след като и двамата са познати като перфекционисти).

revenant2015

Докато единият, като типичен виртуоз на тънкия психологически детайл изгражда образа във съзнанието си, то другият го реализира с невероятна актьорска игра с множество кадри от близък план (похват, в който звездата просто няма равен в днешно време). Разбира се, за това помага и фактът, че Ди Каприо отказва да ползва дубльор и се полага на изпитания, които биха били немислими за мнозина – яде сурово месо пред камерата, снима се гол в ледена вода и снежни вихрушки и спи в изкормена мечка.

379422d5702ad058af1db230e1c8d3f4a6739c4c

Всичко това (естествено, не и без усилията на останалите звездни имена в каста – Том Харди, Домнал Глийсън, Пол Андерсън и др.) помага „Завръщането“ да се превърне в едно от най-силните заглавия през годината и неслучайно и фаворит на букмейкърите. Дали това означава четвърти Оскар за Иняриту и първи за екранния ни любимец, можем само да гадаем, но с две ръце препоръчваме този филм не само на заклетите киномани, но и на всеки, който иска да се докосне до истинската магия на седмото изкуство. От днес, 22 януари, лентата е официално и по български екрани.

П.П: Наясно сме, че има много начини да изгледате The Revenant, но ако държите на пълния му блясък, насладете му се на голям екран. Това просто не е филм за останалите възможни алтернативи…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)