768x432

Загубих много идоли, сега и Мадона…

24 януари 2017

Мадона ми беше идол. Защото първоначално здраво  разбуни духовете и счупи всички прегради с появяването си на световната сцена. Вероятно това е било в унисон и с моите години тогава на израстване и бунтарство. След това се появиха култови парчета и музика, която харесвам, без да мога да ги нарека любими. По-късно Мадона пак ми стана идол с това, че не спря и за миг да продуцира нови визии, нови  песни, нови клипове, нови послания, нови моди. Един неизчерпаем извор на промени. И най-вече ми беше идол с невероятния ПР и отличното й „продуктово позициониране“. Всеки неин концерт се превръщаще в топ събитие, всяка нейна дреха – в тренд, всички нейни думи – в мода… Мадона е абсолютен гений в маркетинга. За качествата на музиката й не мога да кажа същото, но пък цялостния „продукт Мадона“ е впечатляващ!

madonna-like-a-virgin

До вчера Мадона ми беше идол и по още една причина. Нейната амбиция е толкова голяма, че тя сякаш е победила времето. Несравнима физическа форма, уникална кондиция и дори последния път, когато бях на концерта й,  мислех, че съм на музикално шоу на фитнес инструкторка. Не спря три часа, на тези години!

И стана тя каквато стана! Загубих много идоли и съм страдала по своему за всеки един от тях, защото са били част от мен, от моите дни и настроения, от моя живот по един или друг начин. Сега и Мадона загубих и…страдам и за нея.

Защо ли? Защото тя за пореден път се опитва да „се продаде“ на пазара, но този път с политическо заиграване. Опита да блесне, яхвайки протестите на жените и опитвайки се да се превърне в техен предводител. Правата на жените? Доста остаряло ми стои това като тема. Поне с един век ми е остаряло. Признавам, че и аз съм прилична доза феминистка, но не страдам от потъпкани права, да ви кажа честно. Не ми се е случвало да съм дискриминирана от факта, че съм жена или това да ми е пречело да заявя позициите си. Ето защо този феминистки протест нещо не ми е по вкуса. Но това е само  лично мнение, очевидно за много други не е така.
Безпокойството ми дойде, когато всъщност видях, че Мадона се опитва за пореден път да се продаде добре, ставайки лидерка в очите на младите. Но нещо не й се получи   Времето на истеричните феминистки е отдавна отминало.

Но това само по себе си не бе достатъчно, за да загубя идола си Мадона.  Загубих я, когато 12 годишната ми дъщеря ме попита – „Мамо, защо нашата  любимка Мадона, дето й ходихме на концерта,  говори така? Това не са ли много лоши думи?“ Крайно циничния език, който тя употреби не ми се видя нито оригинален, нито разкрепостен, нито феминистки, нито…никакъв. За взривяването на Белия дом, което си бе в прав текст подстракаване към насилие – да не говорим. Защото било „метафорично“ казано. Но другото…След апела за масово фелацио  и псувните по адрес на Тръмп  вече съм истински притеснена. Такъв вулгарен език и поведение не са приемливи даже за неин концерт, какво остава за масов протест срещу избран легитимно Президент.
Какво е посланието и какъв пример дава тя на децата? Направо съм объркана и не знам. Децата и подрастващите  копират моделите на поведение на звездите. И ако дъщеря ми започне да псува утре, защото така е модерно и защото Мадона го прави, няма да зная какво  да правя и как да реагирам.
Затова – до тук с този идол. Загубих го!

текст: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)