NEEEEEEEEW-522

Задушница е! Почитаме мъртвите си!

05 март 2016

Днес е първата Голяма Задушница за годината – Месопустна (Месни заговезни). В съботния ден срещу Неделя Месопустна – Месни заговезни, всички българи извършват помен в чест на мъртвите – на голямата Задушница преди Великия пост. Днес е голямата Задушница преди Великия пост.
За помена се приготвя варено жито, българската традиция включва хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.

IMGP6084

На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“. На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя – Сирни заговезни.
Днешната Задушница се нарича и Вселенска, защото се споменават и починалите в самота без близки и тези от внезапна смърт по време на пътешествия, бедствия, при пожари, от глад и от студ. Приема се, че те са погребани неподобаващо и тази Задушница е отредена за техен помен.

IMGP6055

Във всички храмове на Българската православна църква и гробищните паркове се отслужват помени за покойниците. На днешния ден се яде месо, откъдето идва името на празника, след което то е забранено. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)