Iranian President Ahmadinejad speaks to students of Tarbiyat-Modarres University in Tehran

Задържан е бившия президент на Иран

07 януари 2018

В Иран е задържан бившия президент на страната Махмуд Ахмадинеджад, по време на пътуване в Пираз. За ареста съобщава вестник  Al-Quds Al-Arabi позовавайки се на ирански източници.

По данни на изданието, властите са взели такова решение заради изказване на Ахмадинеджад в Бушер, което е изтълкувано от властите като „подстрекаване към безредици“.

В реч пред жителите на Бушер в четвъртък, бившия президент разкритикува действащия президент Хасан Роухани и неговото правителство, обвинявайки ги в откъсването им от проблемите на народа, „лошо управление“ и присвояване на „монопола над обествените богатства“. 

По информация на изданието, ареста на Ахмадинеджад е станал с одобрението на върховния духовен лидер на републиката  Али Хаменей.

Консерваторът Ахмадинеджад заемаше прездентския пост в два поредни мандата от 2005 до 2013г. През 2009, непосредствено след неговата втора победа на изборите, в страната имаше големи протести.

Към днешна дата в големите градове на републиката от 28 декември се провеждат масови протести. Демонстрантите искат от властите да подобрят икономическата ситуация, да осигурят повече свобода за жените и обществените организации.

В Техеран смятат, че протестите са сбързани и с вътрешните проблеми на страната, но и с подстрекателства от страна на САЩ, Великобритания и Саудистка Арабия. Жертвите на безпорядъка до този момент са около 20 души, а стотици са задържани.

Източник: РИА Новости

Превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)