Запечено сирене халуми в бекон върху канапе от босилек

Запечено сирене халуми в бекон върху канапе от босилек

26 ноември 2014

Халу́ми или халлу́ми е традиционно сирене от козе или овче мляко, понякога с добавка и на краве мляко, което се прави в Кипър. През 1999 г. Кипър успява да получи официално признание на сиренето като национален продукт на страната и изключителни права върху наименованието „халуми“. Халуми е бяло сирене със слоеста консистенция, наподобяващо сиренето моцарела, с леко солен вкус. Традиционното сирене се прави на полукръгли пити с тегло 220 — 270 г. В 100 грама сирене се съдържат: мазнини – 26 г; въглехидрати – 1,8 г, белтъчини – 22 г; калоричност – 322 Ккал. Халуми запазва своите ценни качества около 2 месеца при температура под 4°С. Също така, може да бъде замразено и съхранено за 1 година при -14 ° С. Сиренето може да се приготвя и консумира по различни начини: запечено в гореща фурна, на грил или на дървени въглища; запържено в масло или зехтин като предястие; изпържено с яйца и бекон; за пълнене на равиоли, за различни сладки, за пица и пайове; върху сандвичи и закуски, а също така може се сервира с пъпеш, диня, грозде и смокини.

Необходими продукти:
100 г бекон
160 г сирене халуми

за гарниране:
лимонена трева
50 г маслинова паста

за канапето:
5 г кедрови ядки
50 мл зехтин
1/2 връзка босилек
2 г бял пипер
2 г сол
10 г сирене пармезан

Начин на приготвяне:
Нарязваме сиренето на четири еднакви части. Увиваме го в лентите бекон и запичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна. За канапето от босилково песто: пасираме всички продукти до получаването на хомогенна смес. Преди сервиране гарнираме с маслиновата паста и лимонена трева.

текст: Нина Тодорова
снимка: flickr.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)