DPP_12222

Започват разплащанията на 570 млн. към кредиторите на КТБ

09 май 2019

Започват първите разплащания към кредиторите на фалиралата преди 4 години Корпоративна търговска банка (КТБ). Синдиците са успели да съберат 570 млн. лева от активите на финансовата институция, които ще бъдат разпределени сред повече от 7000 кредитори, предаде БНТ. Най-голяма част от парите по списъка на синдиците ще отиде във Фонда за гарантиране на влоговете – 409 млн. лева. Те представляват малко над 10% от общите вземания на фонда. Сред най-големите кредитори се нарежда и една от настоящите банки в страната.

Над 10 млн. лева пък има да получава столичната „Топлофикация“.

Средства ще бъдат възстановени и на „Булгартрансгаз“, БДЖ, както и на физически лица.

Вижте още: Започват разпити по делото „КТБ“

Сред имената в списъка са тези на Ахмед Доган, който има да получава повече от 76 000 лева, и на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев с близо 21 000 лв.

Изплащането на средствата ще става през клоновете на „УниКредит Булбанк“ и ще приключи след 5 години.

До тази развръзка за кредиторите с негарантирани вземания от КТБ се стигна след поредните поправки в Закона за банковата несъстоятелност. Те бяха внесени през февруари тази година от четирима депутати – Данаил Кирилов (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС), Хамид Хамид (ДПС) и Христиан Митев („Обединени патриоти“). Те обявиха, че целта е „максимално попълване на масата на несъстоятелността“. Измененията позволиха да започнат реалните разплащания въз основа на одобрената частична сметка за разпределение, която престоя блокирана над две години заради заведени в съда възражения на кредитори, които продължават да са висящи.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)