Sofia_-_120th_primary_school

Започва приемът за държавни и общински училища след 7 клас

16 юни 2016

От днес започва подаването на документи за участие в приема на ученици в държавните и в общинските училища за учебната 2016/2017 г. след завършен VII клас.
Документите, които учениците трябва да подадат до 21 юни в определените от РИО училища гнезда, включват:

- заявление за участие в класиране с подредени желания по образец;
– удостоверение за завършен VII клас (копие и оригинал);
– служебна бележка с резултатите от Национално външно оценяване (НВО) с допълнителен модул (копие на служебната бележка за оценките от положените приемни изпити, когато кандидатстват в друга област);
– акт за раждане на ученика;
– копие на медицинско свидетелство, издадено от лекуващия лекар на ученика (ако кандидатства в професионална гимназия).

Класирането се извършва електронно и списъците с приетите ученици на първи етап на класиране се обявяват до 27 юни 2016 г. Записването на приетите в първото класиране или подаването на заявления за участие във втори етап на класиране е от 28 до 30 юни 2016 г.

Училищата-гнезда, в които ще се подават заявленията, са публикувани в сайта на РИО-София. Всеки ученик може свободно да избере училището-гнездо за подаване на документите, като няма ограничения за райониране. Учениците от другите населени места могат да подават заявления в Първо СОУ „Пенчо Славейков“ в София.

Попълването на заявлението трябва да се извърши много внимателно, четливо и добре обмислено. Подредбата на училищата трябва да се осъществи от най-желаните – низходящо, към по-малко желаните профили, професии и специалности на конкретните училища, съветват от столичния регионален инспекторат.

Учениците, които не са удовлетворени от класирането си на първия етап, следва да подадат в училището, в което са класирани, заявление за участие във втория етап от класирането – от 28 до 30 юни.

Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап на по-предно желание. Ако няма възможности за по-предно класиране, кандидатът остава на мястото си от първия етап на класирането. Ако кандидатът е минал на по-предно свое желание, следва да се запише в приемащото го училище – от 5 до 7 юли.

За неуспелите да се класират и за неудовлетворените от втория етап на класирането и за незаписалите се ученици има възможност за участие в третия етап на класирането. За него от 11 до 13 юли ще се подава ново заявление в училището-гнездо, в което желанията могат да се подредят отново, съобразно останалите свободни места и резултатите от изпитите на кандидата.

Ако на втория етап ученикът се е записал, за да подаде заявление за участие в третия етап, трябва да изтегли документите си от училището, в което е приет.

След обявяване на резултатите от третия етап на класирането и останалите свободни места – 21 юли, следва етап на попълване на незаетите места по приемащи училища. Необходимата информация ще се получава от директорите на приемащите училища.

снимка: wikimedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)