затлъстяване

Затлъстяването е по-опасно отколкото се предполагаше

05 декември 2017

Вредното въздействие на затлъстяването е било подценено, според ново изследване, което анализира данните за телесна маса (BMI), здравето и смъртността при около 60 000 родители и техните деца. Целта е била да се установи как наднорменото тегло действително влияе върху смъртността при хората.

Резултатите от изследването на учените от Бристолския университет е публикувано на MedicalXpress. Те са анализирали данните, получени по време на дългосрочно проучване на населението, проведено в Норвегия. В него са взели участие 130 хиляди души.

Вижте още: Здравословната храна може да ни направи по-дебели

Според изводите на учените, повишаването на телесното тегло увеличава риска от преждевременна смърт, докато резултатите от предишни проучвания подценяват степента на негативното влияние на наднорменото тегло.

Вижте още: Най-добрите храни за плосък корем (част II)

Д-р Дейвид Карслейк, водещ автор на изследването и старши научен сътрудник в Бристолския университет, заявява:

„Тревожното увеличение на нивото на затлъстяване в целия свят, което се е увеличило от 105 милиона души през 1975 г. до 641 милиона през 2014 г., според едно скорошно проучване на Lancet, създава опасения относно последиците за общественото здраве.”

Вижте още: Мандарините подпомагат отслабването

Джордж Дейви Смит, професор по клинична епидемиология в университета в Бристол, добавя:

„Ние сме свикнали да виждаме противоречиви изследвания, целящи да покажат, че нещо е добро или лошо за нашето здраве. Те обикновено идват от наивни проучвания, които могат да доведат до сериозни заблуждаващи констатации.”

Според него са необходими по-сериозни подходи за определяне на факторите, които влияят на здравето и препоръките за общественото здраве да са на базата на надеждни доказателства.

Снимка: ne-edim.ru

Превод и редакция: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)