zaha-hadid-retrospective-state-hermitage-museum-saint-petersburg-russia-designboom-07

Заха Хадид в музея Ермитаж

21 февруари 2016

Заха Хадид представи в музея Ермитаж, в Николаевската зала на Зимния дворец в Санкт Петербург, своите идеи за едно ново изложбено пространство. Сътвореният приказен дворец от Екатерина Велика и цялата руска императорска фамилия доказва, че не е спрял развитието си в миналите векове и ни представя и последните творения на световната архитектурна мисъл.

zaha-hadid-retrospective-state-hermitage-museum-saint-petersburg-russia-designboom-01-818x545

Изложбата  в Ермитажа  предлага на посетителите безпрецедентен поглед върху работата на широко аплодирания архитект Заха Хадид.

zaha-hadid-retrospective-state-hermitage-museum-saint-petersburg-russia-designboom-03

В една от най-големите си експозиции в Русия, тя ни представя първоначалните  й проучване за движението на авангарда в изкуството и пространството – основни принципи на нейната работа днес.

zaha-hadid-retrospective-state-hermitage-museum-saint-petersburg-russia-designboom-08
Духът на приключението идва, за да прегърне новото и ни даде вяра в силата на изобретенията. Това ме насърчи да представя именно през руската аудитория своите авангардни размисли и послания. Осъзнах колко модерната архитектура, изградена върху разбити пространства, чрез абстрактното изкуство може да възобнови невъобразимото царство на творческата свобода.“  обясни Заха Хадид.

zaha-hadid-retrospective-state-hermitage-museum-saint-petersburg-russia-designboom-09

Изложбата, представена в историческата Николаевска зала на Зимния дворец, показва много картини, рисунки, модели и дизайнерски творения от четиридесет годишната кариера Хадид. Куратор на експозицията е Ксения Малич с подкрепата на куратора на съвременния художествен отдел в Държавния музей Ермитаж.

текст: Валерия Сименовоа
снимки: Ермитаж

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)