991-ratio-sebastian-kurc

Себастиан Курц – австрийският Макрон, за когото днес всички говорят!

18 октомври 2017

Наричат Себастиан Курц  новото дете на европейската политика. Наричат го още австрийския Макрон, детето-чудо на политиката, или пък човека анти-Меркел. Той е млад, красив, енергичен и определено разбива всички стереотипи, приети до сега в политиката. Не носи вратовръзка, а прическата му е „зализан назад гел“, както биха се изразили фризьорите. Обожава сърфа. И се катери нон стоп. И в пряк и в преносен смисъл. В един от предизборните си видеоклипове ръководителят на австрийските консерватори изкачва сам на зазоряване алпийски връх с височина 2995 м.

Да направиш правилното нещо е въпрос на решение, решение, което често пъти трябва да вземеш сам,

казва Курц със своя глас във видеозаписа, представяйки се като следващия лидер на Австрия. Младият политик от години се подготвя за тази длъжност. И ето, че мечтите се сбъдват!  

Себастиан Курц
След известен период в общинския съвет на Виена на 24-годишна възраст Курц заема правителствен пост, ставайки държавен секретар в министерството на вътрешните работи. На 27 вече беше назначен за министър на външните работи. Курц се утвърди като политик, противопоставящ се на имиграцията, който заедно с други страни от региона допринесе за затварянето в началото на 2016 г. на Балканския миграционен маршрут.

До сега той беше външен министър на Австрия. Неговата политическа формация – консервативната Австрийска народна партия, спечели доверието на провелите се предсрочни парламентарни избори в страната на 15 октомври, а това ще превърне Себастиан Курц в следващия премиер. И така може да стане най-младият лидер в Европа, най-младият канцлер в новата история на Австрия и едва трети християндемократ на този пост.
Как се печели  консервативна Австрия? Ами с консерватизъм! Така липсващ в днешните дни в страната. Независимо, че на пръв поглед консерватизма не е особено присъщ на един млад човек, със своите тези и идеи Курц успя да се хареса на австрийците.

Неговите две основни тези са: без повече нелегални мигранти и социална система, която да спре да привлича чужденци. Някои разтълкуваха това като мерки срещу чужденците. Но всъщност не е точно така. Идеите му са насочени към нелегалните и други емигранти, които според него нямат място в Австрия, а що се отнася до чужденците, предвид тяхното значително присъствие, той по-скоро се фокусира върху неправомерното източване на социалните фондове. И сега е ясно, че в Австрия са добре дошли всички чужденци, които работят, които са социализирани и не създават проблеми. Но има и едни други чужденци, които се възползват от стабилната социална система на страната и множеството привилегии и придобивки, без да работят, без да влягат никакви усилия да станат част от обществото.

Председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова със Себастиан Курц

Председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова със Себастиан Курц

Като външен министър работеше основно в посока затваряне на т.нар. „Балкански маршрут“ за бежанците, като следващата му цел ще бъде да прекрати и Средиземноморския път. В предизборните дебати той засегна и темата за детските надбавки, които сега получават румънци и българи, макар че децата им не живеят в Австрия. Очакванията са и Австрия да прекрати тази практика, която годишно струва на страната около 300 млн. евро, както и да затегне, и ореже наполовина социалните помощи за чужденци.

Австрийска народна партия (АНП) е на власт – винаги като част от коалиция – откак Курц е бил бебе на пет месеца. Но 31-годишният сега външен министър убеди мнозина избиратели, че ще донесе нещо ново за старата партия, въпреки че възгледите му, освен тези по имиграцията, която е централен въпрос в кампанията, са до голяма степен в унисон с традициите на АНП.

Себастиан Курц

Себастиан Курц

Себастиан Курц назова партията си „Нова народна партия“, промени нейния цвят от черен на тюркоазен и привлече кандидати извън редиците на АНП. Партийните постери носят настоятелни послания като „Сега или никога“ и „Този път, Курц“. Е, партията му все е във властта, но постера  „Време е за нещо ново“ не се счете за противоречие. Австрийците му приписаха  нещата, които искат и да се случат.

Избирателите видяха в негово лице спасение от буксуванията и компромисите, правени досега в управлението на Австрия. Курц съумя да се дистанцира от останалите политици и да каже: Предлагам ви нещо ново!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)