event_swing-dance

Защо обичаме да танцуваме с партньор?

05 юни 2018

Танците ни карат да се чувстваме щастливи, но танците с партньор или в група изглежда са още по-добро решение. Учените са стигнали до интересното откритие, че танците може би са ни помогнали да оцелеем като вид.

Еволюционният антрополог Бронуин Тар от Оксфордския университет обяснява, че танците един с друг, ни се отблагодаряват с производството на добри дози ендорфин, което определя как се чувстваме по отношение на себе си и по отношение на другите хора около нас. Танците ни помагат за изграждането на социални връзки, а в далечното минало те са били от изключително значение за физическото оцеляване на индивида. Танците са ни помогнали да се справим с предизвикателствата на строенето, намирането на подслон, отглеждането на поколение и защитаване на територии.

Танците са израз на това колко вярвате на партньора с който танцувате, колко го харесвате. Когато мозъкът ви създава движение, а в същото време възприема нечие чуждо креативно движение, което е същото като вашето и извършено по същото време, това активира  усещането за замият себе си и усещането за другия. Това подпомага усещането за единство и солидарност и взаимопомощ.

Източник: BBC

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)