За ВИП-овете на Брадър-а

30 септември 2014

В началото на тези разсъждения е добре да разгърнем страниците на един роман, който се казва „1984″. Той е написан през далечната 1948 г. от британеца Джордж Оруел. В него творецът обрисува бъдещето на така наречената комунистическа идея по един наистина зловещ и плашещ начин. Своеобразен главен „герой“ в книгата е Големия брат, който наблюдава всичко и всички, а и буквално се разпорежда с живота на индивидите, над които властва. Всеки от тях е длъжен да му се подчинява, защото иначе… Иначе е ясно какво ще се случи с него! В тази своеобразна антиутопия „обикновените“ човешки същества нямат друг изход освен да изпълняват безпрекословно налаганото от него, за да могат да продължат да съществуват.

ВИП Брадър 2014

Тази година, но не в Англия, а в България станахме свидетели на не по-малко антиутопичната творба „2014″. Приликата с оригинала е само, че и в тази за „декор“ на сюжета е използвана темата на социализма (или комунизма – въпрос на предпочитания и терминология). И разбира се, и това, че тук отново съзираме сянката на Големия брат. Дотук с приликите! Героите в новата творба не са какви да е хора. Те не са „простосмъртни“ като вас и като мен. Те са ВИП! И макар да не са длъжни да изпълняват приумиците на какъвто и да е брат, пък било то и голям, те са се съгласили абсолютно доброволно на това, за разлика от героите в „1984″, които просто нямат друг изход.

Не мисля да измервам популярността на участващите в шоуто и да твърдя дали и доколко те отговарят на словосъчетанието VIP (very important person). България е малка страна, тези са ни популярните личности, и точка! А и не това ме смущава в случая. А друго…

Смая ме това, че телевизионното студио на предаването се превърна в един малък и спретнат квартален филиал на Содом и Гомор, когато участниците в това телевизионно шоу започнаха да споделят пикантерии от живота си. Не, не ме разбирайте погрешно! Нямам намерение да размахвам нравоучително пръст и да заклеймявам когото и да било заради стореното от него. Защото, много добре, си спомням думите на Христос, който казал, че срещу съгрешилата жена първи трябва да хвърли камък онзи, който никога не е грешил.

За друго иде реч, уважаеми ВИП-ове! Интересно ми е дали хонорарът, който ще получите заради вашите признания поне си заслужава… И ако някои от тях трогват заради незаслужената участ, като едно изнасилване, например, то други ме карат се чувствам омерзен, че подобни хора са попаднали в „най-представителната“ извадка на българската нация.

Със споменатите по-горе камъни е трябвало да бъде убита една прелюбодейка. Тоест жена, която е спала с чужд мъж и е изневерила на съпруга си. Но нейният „грях“ е направо невинен в сравнение с това, което чухме от екрана. Добре, харесва ти да участваш в групов секс – участвай си! Кой ти пречи? Допада ти това да си компаньонка? Хайде, бе – още малко и гейша ще се изкараш! От тези, които са развличали клиентите си, рецитирайки стихове и свирейки им на музикални инструменти. Ама за истинско свирене и за истински инструменти става въпрос! Кажи си го направо – че си момиче на повикване и това си е! Добре, щом така си решила да си изкарваш хляба – съгласен съм. Не те съдя! Има ли смисъл да изреждам повече? Списъкът само на сексуалните „подвизи“, с които се похвалиха известните е такъв, че би накарал истинския Голям брат моментално да ги осъди на смърт, при това без право на помилване. А и родните ни комунисти също нямаше да ги погалят с перце заради тях. Станалото – станало. Но защо трябваше това да бъде показано в прайм тайм пред цял един народ?

Най-лошото в цялата ситуация е, че никой от родните ни ВИП-ове не показа, че му дреме. Направиха признанията си със светнали очи, сякаш това, което споделиха не са техните малки (а и не много малки) и срамни тайни, а подвизи, с които те се гордеят и нямат нищо против да станат достояние на нацията ни.

ВИП Брадър 2014 - участници

Напълно разбирам продуцентите на предаването – те са готови на всичко в името на Н.В.Цар Рейтинг. А и те дадоха на „обикновените“ хора великолепно зрелище. Така де, след като не могат да им предложат хляб, поне с това да ги зарадват! Но освен зрелищата те им дадоха една убеденост – колко прави са били, когато винаги досега са си мислели какво точно представляват всички манекенки и  всички гейове, а и за това, че всички известни само в най-добрия случай са пропаднали алкохолици, дрогаджии, скандалджии и побойници.

В духа на комунизма и партийните ценности, бих искал да ви попитам нещо… Давате ли си сметка, другари ВИП-ове, че предадохте своята „класа“? Защото дори между популярните личности да има и такива, които не са ваша лика-прилика, никой от „обикновените“ хора вече няма да повярва, че има те такова животно! Или ви е абсолютно все едно и смятате, че сте и ще си останете звезди, независимо от всичко? Не се наемам да прогнозирам какво ще е вашето бъдеще, но само бих искал да ви напомня, че има и паднали звезди, за които вече никой не е в състояние да си спомни къде точно са блестели в небесната шир…

текст: Марио Трифонов
снимки: WEB

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)