emmanuel-macron-brigitte-trogneux

За Едиповия комплекс или за собствените ни комплекси

24 април 2017

Ако трябва да бъдем съвсем точни, според класическото определение, Едиповият комплекс представлява несъзнателно еротично влечение на детето към родителя от противоположния пол и агресивно чувство (от ревност до желание за смърт) към родителя от собствения пол. Терминът е въведен в науката от „бащата на психоанализата“ – Зигмунд Фройд, с цел да бъдат обяснени някои от причините за детските неврози.

Самият Едип (гр. Οίδίπους, Oedipus) е герой от древногръцката митология – син на Лай и Йокаста, цар на Тива. След раждането му бил изоставен на връх Китерон, тъй като било предсказано, че ще убие баща си и ще се ожени за майка си. Прибран от овчари и осиновен от коринтския цар Полиб, когато пораснал и научил от оракула в Делфи предопределената му съдба, Едип, смятайки Полиб за свой баща, напуснал Коринт. По пътя си обаче, срещнал Лай и при скарване го убил. Стигайки в Тива, Едип я освобождава от чудовището Сфинкс, успявайки да намери отговор на гатанката, задавана от него. В знак на благодарност, жителите на Тива го провъзгласяват за цар, като негова съпруга става вдовицата на Лай – Йокаста (т.е. неговата истинска майка). От нея той имал четири деца – двама сина – Етиокъл и Полиник, и две дъщери – Антигона и Исмена. Близо 20 години, Едип прекарал в пълно щастие без да подозира, че пророчеството на делфийският оракул се сбъднало. Едип разбирайки за своето престъпление, избол очите си и отишъл в изгнание, а Йокаста научавайки за истината се самоубила.

Според Фройд, комплекса на Едип се явява в основата и същността на цялата история на човечеството.

Ако се поразрових в дебелите книги, за да ви припомня тези факти, то е защото за пореден път се изненадах от преобладаващите коментари за кандидата за президент на Франция Еманюел Макрон в социалните мрежи! За съжаление, типично по български, повечето от нас се интересуват от случващото се в неговите чаршафи, а не от бъдещата му политика.

Още по темата: Макрон и Льо Пен начело във Франция, сочат екзитполове

Еманюел Макрон е роден през 1977 г. в северния град Амиен в семейството на лекари и в ученическите години, според близките, интересите му са насочени по-скоро към литературата. По това време Бриджит Троньо е учителка по литература в частно училище в същия град. Театралният кръжок, в който участвал, е ръководен именно от нея.

„Писането ни събираше всеки ден и създаде невероятна близост помежду ни“ – споделя Бриджит пред „Пари мач“

В края на учебната година Макрон й признава, че е влюбен в нея. Баща му, професор по неврология, и майка му, педиатър, са потресени от увлечението на сина си. По тяхно настояване той напуска училище и довършва средното си образование в престижната гимназия „Анри IV“ в Париж. Преди да замине казва на учителката си:

„Каквото и да правите, ще се оженя за вас“

18119047_10210978229224463_2213635932979611545_n

Еманюел Макрон и Бриджит Троньо

Пред тази любов няма преграда и когато Еманюел навършва 18 г., Бриджит се развежда и се премества в Париж. Двамата стават двойка официално. И? Какво и кой би могъл да осъди някой от двамата за това? А, ако, все пак, има желаещи, ми се иска да им припомня думите на Христос, който е казал следното:

„Който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък върху нея.“, в случая – върху тях!

Защото, какво друго освен избиване на комплекси е да коментираш със злоба, че той се е оженил за чак „толкова“ възрастна жена? Или да напишеш някакви необосновани предположения, че го е направил за пари? Или да напишеш просташкото: „Хвани си баба, за да те отрака“. И, разбира се, да обвиниш този човек, че страда от Едипов комплекс. Но не е само това! Някои медии стигнаха и дотам да твърдят, че Еманюел Макрон е гей, който води „двойнствен“ живот, а други, като женското списание  EVA – забележете ЖЕНСКОТО, я нарекоха „Барби в менопауза“…

bridjit

Защо не можем да приемем, че човек може просто да се влюби? Без да се интересува от възраст, външност и социално положение. А само защото е открил своята отдавна загубена половинка, за която разказва Платон в своя диалог „Пир“. И сега е ред пак да разгърнем книгите… В началото, пише древногръцкият философ, хората са били двуполови и са се наричали андрогини. Те притежавали белезите на сегашните два пола. Поради своята „самодостатъчност“, благодарение на която, те забравили за обитателите на Олимп, андрогините били наказани от Зевс – върховният олимпийски бог. Той разделил телата им на две половини. Осиротелите нови същества започнали да дирят своите предишни половинки, за да постигнат отново изначалното си щастливо единство. Много рядко обаче се случвало двете половинки на някогашен андрогин да се срещнат отново. А когато все пак това се случело, между тях се пораждал ерос (любов) и чрез него те постигали онова любовно единение, което им напомняло за щастливите времена, когато са били едно цяло…

А ако Еманюел Макрон и Бриджит Троньо са точно такива половинки от едно цяло? Кой от всички онези, които ги съдите, се смята за Зевс, за да ги накаже и раздели?

текст: Марио Трифонов
използвани са материали на offnews.bg, sexnature.org, pravoslavieto.com, univan.blog.bg, kanal3.bg
снимка: ibtimes.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)