TON_4265

За живот без диабет тип 2 с Проф. Д-р Гьокхан Яджъ

08 март 2018

Проф. Д-р Гьокхан Яджъ пристигна у нас през февруари, за да се срещне с пациенти, които се нуждаят от хирургическо лечение на наднормено тегло и диабет тип 2. Именно тогава екипът ни се видя с турския специалист от болница Гювен Анкара, за да научи повече как напълно може да бъде излекуван диабет тип 2.

TON_4273

Ето какво ни разказа:

Проф. Яджъ, ние наистина сме развълнувани, че имаме възможност да чуем надеждите ви за бъдещето на диабета и неговото лечение. На първо място ми се иска да ви благодаря за това интервю!

Проф. Яджъ: За мен е удоволствие да мога да поговоря с вас.

Наблюдаваме експлозия на случаите на диабет тип 2. Защо мислите, че това се случва?

Проф. Яджъ: Смятам, че има прекалено много фактори, които оказват влияние върху това. На първо място трябва да отбележим, че диабет тип 2 зависи от гените, фамилната история, но най- важна е връзката, която съществува между диабет тип 2 и наднорменото тегло. На базата на това, което знаем от науката и специализираната литература- почти 80 до 85% от всеки човек с наднормено тегло има диабет тип 2. От друга страна средата се променя, а с нея и поведението на хората. Хранителните навици най- лошо влияят на хората. Съществуват твърде много лоши хранителни навици – ядем в заведения за бързо хранене, ядем лоша храна, така наречената junk food. Особено това се наблюдава при децата и юношите. Ядем твърде калорична храна, която постоянно се рекламира по телевизията и кара хората да я купуват и ядат. Другият фактор, който влияе е развитието на технологиите, покрай което ние забравяме да се движим. Използваме само автомобили за предвижване дори и на къси разстояния, не се разхождаме. Използваме асансьорите твърде много, вместо да се качваме по стълби. Прекарваме твърде много време пред телевизорите, а особено децата и подрастващите прекарват много време в интернет, на компютъра, таблета или смарт-фона. Така се получава един дисбаланс между калориите, които поемаме и енергията, която изразходваме. Този дисбаланс влияе веднага на теглото. Имаме твърде много мазнини в телата сии омазнен черен дроб. Тези метаболитни промени, поради неактивния ни начин на живот, водят до наднормено тегло.

TON_4263

Каква е ролята на доктора в превнецията?

Проф. Яджъ: Това не трябва да е задължение само на доктора. Това трябва да се превърне в политика – в държавна политика. Министерството на здравеопазването трябва да е пряко отговорно и да се бори срещу затлъстяването, да стимулира различни мероприятия и дейности в превенция срещу затлъстяването, като например- да се откриват повече зони за спорт, да се борят срещу така наречената junk-food да не бъдe на пазара, да стимулират рекламирането на спорта и здравословното хранене, здравословния начин на живот. Това трябва да е държавна политика, а не задача само на лекарите.

Наличието на по-нови лекарства, техники, хирургия, промениха ли начина, по който лекувате диабет тип 2?

Проф. Яджъ: Това е причината да съм днес тук.

Вече споменах сутринта това в друга медия, че бъдещето в медицината винаги е много широко и неасно. Никой не знае точно какво е то. Има изключително много нови изследвания, нови лекарства по отношение на лечението на наднорменото тегло. На всеки 1-2 години излизат нови трерапии и лекарства, които спомагат да се борим със затлъстяването. Понякога, обаче, трябва да признаем, че лекарствата не винагипомагат, тогава идва хирургията, особено по отношение на диабет тип 2. Резултатите от хирургиното лечение на диабет тип 2 са много ефективни. Мога да ви покажа някои факти тук. Както виждате тук- темата е именно Хирургично лечение на диабет тип 2. Преди около 10 години това бе немислима тема, биха ме помислили за луд за тези идеи, биха казали че това е невъзможно. Но днес, специалистите са сигурни, че можем да лекуваме диабет тип 2 с хирургична намеса.

Именно такива са резултатите от годишната среща по темата. Първата конференция бе през 2007 г. А на втората- през 2015г. вече бе доказано, че стомашно-чревните (GI) операции могат да доведат до драстично подобрение на диабет тип 2. Именно на това становище са 60% от ендокринолозите, идващи от 14 страни, от различни организации за диабета като Американската диабетна асоциация, Международната диабетна федерация, Диабетната асоциация на Великобритания, Китайското диабетно общество, Диабетната асоциация на Индия. Всички те идват от различни организации като Международната диабетна федерация, Обществото за Бариатрична и метаболитна хирургия на Азия- Пасифик, Европейската Асоциация за проблемите с теглото, Международната Федерация по хирургия на проблемите с теглото и метаболизма, Латинско- американската асоциация за диабета- всички те се обединяват и декларират, че хирургичната намеса е много добра опция за справяне с диабет тип 2.

Каква е основната цел на тази метаболитна операция?

Проф. Яджъ: Първо ми се иска да кажа няколко думи относно алгоритъма. Операцията не е опция за всички случаи на диабет тип 2.

TON_4276

Как решавате и преценяте дали пациентът е подходящ за метаболитна хирургия?

Проф. Яджъ: Именно това ще обясня, защото сте на точния път. Съществуват индикации за хирургична намеса, на лице са достатъчно клинични и механични доказателства за подпомагане на включването на метаболитната хирургия при интервенции за лечение на хора с диабет тип 2 и затлъстяване.

Например, ако пациентът няма затлъстяване и неговият индекс на телесна маса е под 30кг/кв.м – то тогава метаболитната хирургия е неприложима. Лечението следва да бъде медикаментозно.

Има 3 класа пациенти с наднормено тегло.

Kлас 1 включва тези с индекс на телесна маса от 30 – 34,5 кг/кв.м: метаболитната хирургия трябва да се разглежда като опция за лечение на T2D при пациенти с обремененост от клас 1 и неадекватно контролирана хипергликемия независимо от медикаментозното лечение с перорални или инжекционни средства (включително инсулин).

Kлас 2 включва тези пациенти с индекс на телесна маса между 35 – 39,9 кг/кв.м. – те категорично могат да разглеждат метаболитната хирургия като опция, независимо дали имат добре или не толкова добре контролирана хипергликемия.

В случай, че пациентът е с клас 3- т.е. с индекс на телесна маса над 39,9 кг/кв.м.- категорично съветваме да се предприеме метаболитна хирургична намеса. Тук съмнения за ефикасността й няма.

Това са алгоритмите, по които оценяваме дали пациентът е подходящ за метаболитна хирургия или не.

А какво правим след това?

Проф. Яджъ: С вълшебните си ръце ние влизаме в стомашно-чревната система на пациента и буквално използваме магия или хитрост/ трик, за да накараме тялото да почувства, че трябва да намали кръвната захар. На първо място ние знаем, че инсулинът е основен хормон в тялото и именно той регулира кръвната захар. Ако имаме исулин, кръвната захар ще намалява. Има и още няколко, подобни на исулина, хормона в тялото, които по- принцип не са толкова ефективни. Нашата задача е да ги направим по- ефективни вследствие на операцията. Това, което правим е да премахнем голяма част от стомаха и да намалим капацитета му с 60-65%. Оставяме около 30 до 35% от стомаха. Oстатъчният стомах и дванадесетопръстника са изключени от транзита на хранителни вещества. Процент от храната отива директно в последната част от тънкото черво през нов път, отворен от стомаха. Това води до хормонални промени в тялото, което чувства, че трябва да намали кръвната захар. Това също засяга секрецията на инкритона и gp1 хормоните, които се държат като инсулин в тялото. Редуцирането на стомаха и тези метаболитни промени заедно водят до по- добър живот – намаляване на кръвната захар и буквално убиване на диабета. Между 80-85% от пациентите, които са използвали лекарства, напълно спират употребата им. Наблюдава се също подобряване и увеличение на инсулина, произвеждан от тялото. Тялото става много по- чувствително към инсулина. Именно това са ефектите, които нормализират кръвната захар. Нещо повече, тези пациенти са в добра физическа форма, връщат се към нормалните стойности на индекса на телесната маса. Какво повече можем да искаме и да направим?

Магията е направена! Всичко това може да бъде постигнато в болница Гювен в Анкара. Какъв е периодът на възстановяване след подобна операция?

Проф. Яджъ: Изискваме пациентът да се изправи и направи няколко крачки още в деня на операцията. Болничният престой е между 2 и 4 дни. В момента, в който могат да поемат достатъчно течности, ние ги изписваме. Никой не умира от липса на храна за няколко дни, особено ако имат и калорийни депа. Въпросът е да могат да поемат течности. Много изкъсо ги контролираме през първия месец. Следват контролни прегледи на 6, 9 и 12 месец. Правим лабораторни изследвания за минерален или витаминен дефицит. Имаме много добри диетолози и специалисти, които съблюдават дадените инструкции. Убеден съм, че постигаме наистина изключителни резултати. В рамките на година пациентите губят излишното тегло и постигат завидна форма. Понякога след 18 месеца е необходима пластична операция. Важно е пациентите да вярват в мен, а аз в резултатите, които заедно можем да постигнем.

TON_4277

Кои са топ 3 съветите към вашите пациенти?

Проф. Яджъ: На първо място да вярват, че могат да победят килограмите и наднорменото тегло. Да знаят, че това е дълъг процес- период в продължение на цяла година.Те трябва да разберат механизма на тази операция и да вярват в отбора ни, защото ние сме екип и работим заедно за постигането на 100% положителен резултат. Тук трябва да спомена, че има и пациенти – между 5-7%, които отново натрупват килограми 2-3 години по- късно.

Трябва още в началото да са наясно, че трябва да променят изцяло живота си- навиците, приятелите, ресторантите, магазините. Трябва да знаят, че това е трансформираща тялото операция, която трябва да е съпътствана с трансформация в навиците за един по- добър живот.

Пожелавам ви успех и ви благодаря за това интервю!

TON_4271

Мерлин Хасанова, регионален мениджър за България на болница „Гювен“ заедно с проф. д-р Гьокхан Яджъ:

Редактор: Пепа Попова
Снимки: Антон Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)