За зелените сгради по света… Кулите в Нанджинг, Китай /издание 2/

30 април 2017

След като сътвори изпълнената със зеленина и модернизъм сграда „Bosco Verticale“  в Милано през 2014 г., архитект Стефано Боери вече обяви  следващия си „зелен проект“.

Още по темата: За зелените сгради по света… Bosco Verticale Милано /издание 1/

Той ще се реализира в Китай, в Нанджинг, по задание на Държавна национална инвестиционна група и ще бъде и първия по рода си в Азия. Става въпрос за една „вертикална гора“, продължение на миланския проект и модерната философия на зелените сгради.

Двете кули ще са с височина 197 метра и 106 метра. Те ще се издигат в квартала Пуку в Нанджинг, според прессъобщение на архитектурното студио. Оттам описват пространството като зона, която вероятно ще има водеща роля за модернизацията на южната част на провинция Дзянсу в Китай. Надеждата е, че това ще спомогне за развитието на икономическата зона по река Яндзъ. Държавният холдинг „Инвестиционна компания“ в Нанджинг рекламира кулите и е посочена от известното архитектурно студио като инвеститор в проекта.

bosco-verticale-vertical-forest-stefano-boeri-studio-milan-designboom-03-818x545

Bosco Verticale в Милано

Стефано Боери предвижда с проекта си да се изградят две кули, потънали в зеленина. Всеки един обем от сградата е потънал в растителност  и приближава урбанизирания човек към  природата.

stefano-boeri-architects-nanjing-vertical-forest-china-designboom-03-818x933

За зелените сгради по света… Кулите в Нанджинг, Китай

По-високата от двете кули ще се издигне на височина от 200 метра, увенчана на върха си с „Green Lantern“  -  клуб на собствениците на покрива. От 8-ми до 35 етаж  ще бъдат разположени офиси, музей, както и зелено училище по архитектура и дизайн. Междувременно другата кула ще бъде домът на  Hyatt Hotel и търговски, развлекателни и образователни съоръжения.

stefano-boeri-architects-nanjing-vertical-forest-china-designboom-011

За зелените сгради по света… Кулите в Нанджинг, Китай

Вертикалната гора ще съдържа по фасадите над 600 високи дървета и 500 средни дървета, предимно от местни растителни видове. Ще бъдат интегрирани, чрез добавяне и  2500 каскадни растения и храсти. Проектът е планирано да бъде завършен в края на  2018 г. Вертикалната гора ще помогне за  регенерацията на местното биологично разнообразие и ще бълва безценния кислород в огромни мащаби.

stefano-boeri-architects-nanjing-vertical-forest-china-designboom-02-818x1091

За зелените сгради по света… Кулите в Нанджинг, Китай

Очаква се кулите Нанджинг да бъдат завършени през 2018 г.

17571202_10211068047112158_410189722_o

Вдъхновени от световния тренд, българското архитектурно студио Архимат проектира първата зелена сграда и в София. Тя ще се нарича  Sky Forest Residens/Небесна гора/ и ще бъде изградена в кв.Манастирски ливади. Ето, че и нашата столица ще се присъедини към семейството от емблематични места по света, които ще могат да се похвалят с подобен модерен иновативен и зелен проект. Очаква се строителството на сградата да стартира в началото на 2018 година. 

Още по темата: SKY Forest Residens – в името на природата

И така, след първото „зелено творение“ на Стефано Боери в Милано, което ви представихме, преминахме през азиатските му проекти, които са в процес на реализация и…продължаваме напред, за да ви представим зелените сгради по света!

текст: Валерия Симеонова
снимки: © Designboom

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)