49975684-880x543

За историята на коледните ванилови сладки

21 декември 2019

Коледа ухае на ванилия и канела, носещи се от многобройните сладкиши, отрупали витрините на сладкарници и магазини. Всяка домакиня има в готварската тетрадка поне една рецепта за ванилови сладки. Те са известни като Vanillekipferl и произхождат от Австрия. Наближат ли празниците, домакинята запретва ръкави и старателно приготвя сладки, които прилежно затворени в кутии, се съхраняват до Коледа.

24166-vanillekipferl

Всички сладости, свързани с предколедната подготовка, също имат своята история. Легендата ги свързва още с жертвените хлябове, хвърляни в реката, за да се прогонят злите сили и да се защитят душите на умрелите. Навремето обаче захар можели да си позволят само заможните семейства и затова хората масово приготвяли малки хлебчета, които раздавали за здраве. Именно от тях произлизат и днешните дребни коледни сладки.

Безспорно обаче най-известните сладки по Коледа са ваниловите – заоблени като подкова и добре покрити с пудра захар, те изкушават с неустоим аромат на ванилия. Има няколко версии за това откъде произлиза тяхната форма. По-разпространената ни връща към 17-и век и турската обсада на Виена. Местните хлебари, които ставали в ранни зори, за да приготвят хляб, чули глухи удари под земята и разбрали, че турците се опитват да прокопаят тунел. Градската стража била предупредена и опитът за превземане на града осуетен. В чест на победата, хлебарите изпекли кифлички във формата на полумесец, които и до днес са популярни в Австрия. Според някои източници именно те са първоизточникът на известните френски кроасани. За да впечатлят австрийката Мария Антоанета, която пристигнала в Париж като съпруга на крал Луи XVI, френските сладкари се опитали да направят нещо подобно на виенските кифлички с форма на полумесец и така се родили кроасаните.

Low-Carb-Vanillekipferl-Rezept-730x395

Друга легенда пък ни пренася в обикновен дом в началото на 19-и век, в който жената месела коледни сладки. Тя приготвила за печене няколко тави с вкусотии в квадратна форма, но изкушен от носещия се из къщата аромат, съпругът й влязал в кухнята и лакомо отхапал от приготвените сладки. За съжаление, той „нападнал” все още суровото тесто, но жена му опекла останалата като полумесец форма от нахапания квадрат. Точно тези сладки толкова се харесали на мъжа й, че от следващата година добрата съпруга правела само такива сладки – големи точно колкото една хапка.

Истинското разпространение на ваниловите сладки обаче се случило след откриването на заместител на ванилията. Считана за царица на подправките, дълго време тя била достъпна само за богатите семейства, но в края на 19-и век химикът Вилхем Хаарман и Фердинанд Тиман открил синтетичен заместител на ванилията, който се произвеждал и индустриално. Вече нищо не можело да спре разпространението на уханието и разбира се, възходът на ваниловите сладки бил гарантиран.

Ето и една от най-популярните рецепти за ванилови коледни сладки:

Продукти:

90 г ситно смлени ядки ( 30  бадем, 30 г лешници, 30 орехи, но може и само смелни бадеми)
280 г бяло брашно
70 г пудра захар
200 масло
2 жълтъка

maxresdefault

Всичко се омесва и минимум 30 мин. престоява в хладилник, за да се стегне.  Готовото тесто се разточва на кора с дебелина около 5мм и от него с помощта на формички се изрязват полумесеци. Пекат се на топъл въздух на 180 C° 7-10 мин. Поръсват се с ½ ч. ч. пудра захар смесена с 5 пакетчета ванилия.

Оставете сладките да изстинат и ги затворете добре в кутия. Истинският им вкус се усеща в пълнота едва след няколко дни. Добре затворени на сухо и тъмно място сладките могат да се запазят до 3 седмици. Така, че – запретвайте ръкави! Коледа чука на вратата!

Меланж Булгариен – Блогът на българите в Австрия

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)