12

За какво да следите, когато избирате хотел онлайн?

25 август 2017

Онлайн отзивите за хотелите играят огромна роля, когато хората, планиращи ваканцията си, избират къде да си направят резервация. Туристите се доверяват доста на, както изглежда, „нефилтрираните“ мнения на другите. Когато обаче се ровим из онлайн порталите за пътешествия става ясно, че рядко могат да се видят наистина лоши мнения. Иновативната стойност на онлайн порталите за оценка на хотели намалява в сравнение с по-рано, казва Аксел Йоквер, който е експерт по онлайн туризъм.

„Вече не съществува революционната мощ. Индивидуалният рейтинг губи значимостта си“, казва той. „Същевременно всеки хотел разбра, че модерният маркетинг не може да функционира без рейтинги“, допълва специалистът. Описанията в сайтовете са така моделирани, че всеки хотел да изглежда колкото се може по-добре, сякаш предлага по нещо за всеки тип турист.

„Ако един хотел има 99 % положителен рейтинг, трябва да внимавате. Хотелите нямат всичко за всеки“, предупреждава той. Изискванията на туристите просто са прекалено много и прекалено разнообразни. Въпреки това обаче рейтингите са много важни за пътуващите.

52

„Туристите имат доверие на другите туристи“, отбелязва Сузане Нгуен, говорителка на онлайн сайта Tripadvisor. Според проучване на германската информационна технологична асоциация Bitkom през март 2016 година около 28 % от всички туристи са обърнали внимание на онлайн рейтингите, когато са си резервирали хотел.

Платените материали играят пренебрежимо малка роля, казва Йоквер. Според него проблемът е другаде: „Някои от рейтингите са в сивата зона“. Това се случва, когато операторите на хотела мотивират определени гости да дадат мнението си – хора, за които хотелът знае, че са изключително доволни от престоя си.

15

Така че как да разбираме, или по-точно, как да се доверим на онлайн мненията за хотелите? Ето няколко съвета, които могат да помогнат на туриста да открие най-добрия хотел за нуждите си:

- Потребителите трябва да гледат само един или най-много два сайта за рейтинги и хотели, а не да претърсват целия интернет.
- Като се има предвид огромният обем от рейтинги, използването на филтри за съсредоточаване върху определени категории, нужди и желания помага значително в търсенето на правилния хотел.
Потребителите трябва да се запитат какво е наистина важно за тях и тогава да преценят според тези аспекти.
- Често прочитането на три подробни мнения е достатъчно да се придобие обща представа за хотела.
- Ако се обърне внимание на езика, използван в написаната оценка, може да се прецени какъв човек я е писал и съответно да се направи извод за това доколко може да се има доверие на даденото мнение.
- Снимките, които потребителите слагат към мненията си, по правило са по-информативни, отколкото снимките, качвани от самите хотелски сайтове. Така че гледайте внимателно от кого или откъде са снимките в портала за мнения.

221

Сайтовете за отзиви обикновено предоставят оскъдна информация за човека, даващ мнение, обяснява Йоквер, като често се посочват само най-основни данни. Възрастта и полът обаче не са достатъчни, за да се определи дали коментарът съответства на човека, който търси хотел. „И принц Чарлз, и Ози Озбърн са британци и са на една и съща възраст, но със сигурност имат различна представа за това какъв е идеалният хотел“, изтъква Йоквер.

„В бъдеще филтрите би трябвало да бъдат по-масово използвани“, казва той. „Огромно количество мнения не са особено полезни“, допълва Йоквер. По-добрият вариант е да се прави разлика между типовете туристи – било то пътуващ сам бизнесмен или пък семейство с деца.

източник: БТА

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)