"За когото и да гласуваш, винаги се избира Кабинет!". Консултациите продължават...

„За когото и да гласуваш, винаги се избира Кабинет!“. Консултациите продължават…

15 октомври 2014

Знаете интересната реплика на Чърчил, нали? Колко е прав за пореден път британският политик, като казва, че „за когото и да гласуваш, винаги се избира Кабинет“. Е, властта е толкова ценна и мечтана, че едва ли ще остане неразпределена и неупражнявана „в името  на народа“.

Свидетели сме на поредните политически совалки за съставяне на кабинет. Колкото и да са категорични черногледите анализатори, които предричат неуспех на преговорите и  нови избори, няма да се окажат прави. Нови избори едва ли ще има, защото са изчерпани два много важни ресурса за тяхното провеждане – пари и време. Ето защо по-вероятно е скоро да се сформира кабинет.

Залаганията с кого ще състави правителство ГЕРБ продължават. Статистически погледнато вариантите не са много, а и вече БСП отпада от евентуалните правителствени конфигурации. Състоялите се вчера консултации с ДПС завършиха, но едва ли някой разбра точно с какъв резултат. Личната ми прогноза е, че те ще управляват с ГЕРБ, но негласно и внимателно, за да не се предизвикат лавините на недоволство познати ни от близкото минало /виж казуса Пеевски/.

В поредицата консултации, които провежда ГЕРБ с останалите 7 парламентарно представени партии, днес дойде ред и на Реформаторския блок. В зала „Запад“ консултациите ще са с представители на реформаторите. Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова ще запознаят колегите си от десния спектър с 18-те приоритета на ГЕРБ и ще опитат да намерят сходни позиции за съставяне на кабинет на малцинството.

Първоначалните намерения на партията на Бойко Борисов беше преговорите да започнат първо с РБ. Но след като от Реформаторския блок бяха излъчени противоречиви послания – от това, че не искат Бойко Борисов да стане премиер до приемането на неговата кандидатура за такъв, партията на Борисов реши да проведе консултациите с политическите формации в последователност според броя на депутати, които имат в 43-ото НС.

Противоположните изречения и на пръв поглед наясноти в изказванията на представители на Реформаторския блок по скоро са дим. Вече сме свидетели как Радан Кънев призна, че поставянето на предварително условия относно бъдещото участие на Борисов във властта е било грешка, а Божидар Лукарски заяви, че говоренето анти-Борисов било само предизборен трик.

Прав е Чърчил – винаги се съставя правителство и личната прогноза на In Life е, че Правителство ще имаме до дни, сформирано официално от ГЕРБ и Реформаторски блок  и с неофициалната подкрепа на ДПС.

Предположенията ни са базирани на поне три сериозни аргумента: от една страна – десните логично ще се свържат в бъдещо управление, след като вота на хората беше категорично в тази посока; от друга страна  ЕНП ще е доволна, че двете партии – нейни членки ще се съюзят в управлението /а външният аспект влияе сериозно/ и от трета – ДПС не може да бъде извън властта, не и след този толкова убедителен резултат на изборите.

Ще видим скоро  доколко прогнозата ни ще се окаже вярна…

автор: В.Симеонова
снимка: Реформаторски блок

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)