zx860y484_3044451

За между 18 и 24% от първокласниците българският не е майчин език, съобщи министър Вълчев

19 септември 2017

За между 18 и 24% от първокласниците българският не е майчиният им език, каза днес по Би Ти Ви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че за това е важно те да посещават детска градина и предучилищната подготовка, за да може в първи клас „най-малкото да знаят български език“.

Той допълни, че има случаи, когато деца на 10 години в трети клас не зная български. Това е възможно, тъй като до трети клас включително няма задължение за повтаряне на клас. Министърът уточни, че при такива случаи се търсят варианти за повече часове по български език.

До вчера 1100-те екипа, които проверяват адресите на децата, които не посещават училище, са посетили 50 хил. адреса. „Първото, което правят, когато посетят адреса, е да убедят родителите или настойниците да запишат детето. Има и санкции, а посещаемостта е обвързана със семейните помощи за деца. Заедно с Министерството на труда и социалната политика ще предложим и други социални плащания да се обвържат с посещаемостта на училище“, каза още Вълчев.

Той припомни, че всяка година между 13 и 14% от децата, или между 130 и 150 хил. Деца не завършват гимназиален етап, като една значителна част от тях са отпаднали по-рано. До края на октомври ще се знае колко деца не ходят на училище. Според данните в регистрите те са над 200 хиляди, но сега се проверява колко от тях трайно не живеят в страната.

По повод агресията в училище министърът посочи, че се надява от следващата година да има повече психолози в училищата. Ще се инвестира и в повече спортни площадки.

източник и снимка: dnevnik.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)