hochstrahlbrunnen-wien1

За паметниците на Червената армия по света и у нас…

17 април 2015

Който, както и да се пробва с днешна дата да пренаписва историята за края на Втората Световна война, колкото и да е русофоб до мозъка на костите си, няма да успее да обезсили и намали огромната роля на Червената армия за освобождаването на Европа от фашистите. Е, може би само нашият сегашен Президент ще се пробва пак, но ще се изложи. Дори и в очите на собствените си симпатизанти. Дано има хора до него, които да го посъветват да не го прави.
Защото тази година на 9 май се навършват 70 години от победния поход на Червената армия, в който тя освобождава една след друга почти всички страни от Източна и Централна Европа и слага край на най-кървавата война в човешката история. България също е в това число. И до днес, във всички освободени страни гордо се извисяват паметници на признателност към Червената армия – в Прага, в Будапеща, у нас и в други страни. Но най-красивият, най-добре поддържаният и ползващ се с изключително уважение и почит е Паметника на Съветската армия във Виена. Вчера, пред него се състоя тържествена церемония и поклонение по повод 70 години от освобождаването на Австрия от фашизма.
CSD1 152
Добре де, хайде сега някой да ми обясни защо така? Ще се опитаме да ви нарисуваме с думи две картини на настроенията и отношението на две държави, членки на Европейския съюз към Паметниците на Съветската армия. Единия пример, по подразбиране ще е Австрия, а другия – България!

В средата на април 1945 година Червената армия освобождава Виена от окупацията на Хитлеристка Германия. Немското командване счита Виена за втора столица на Третия райх и именно за това там са били концентрирани 8 немски танкови дивизии. Всички историци в Австрия днес, почти без изключение отчитат факта, че ако не са били самоотвержените действия на руснаците, ако не е била изключително точната им стратегия, днес Виена щеше да е срината със земята. Цяла Виена, без прошка! Освобождаването на града става почти без намеса на местните, които са били в изключително комплицирано състояние – Австрия до края на войната е съюзник на Германия, двата народа говорят напълно еднакви езици, немската машина във Виена е била много силна и хората са се страхували да предприемат действия за освобождаване, дори за подкрепа. Но всички днес в австрийската столица почитат паметника на Съветската армия. Той е в брилянтно състояние, разположен в центъра на града, точно пред двореца Белведере и красивия фонтан пред него никога не спира с водната си песен. Който и да попиташ, „Защо така почитате Съветската армия?“, ще ти отговори с учудване „Как, та те спасиха Виена от разрушаване?!“ или „Та Червената армия ни освободи от фашизма!“, а едно младо момиче, очевидно учило история в училище казва така: „Днес нямаше да има нито един дворец, нямаше да го има красивия ни град, ако не беше Руската армия“.
Разсъжденията и коментарите са ясни и без да ги пишем. 
Ето сега и „Тъмната страна на Луната“, както биха изпели Пинк Флойд.
20140223_e4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d5_9474
Група млади софиянци се събуждат с невероятна мисия за деня – да отидат и да нашарят и оцапат с боя паметника на Съветската армия в София. Защото са хейтъри по природа, не им пука за нищо, ще е яко, а и ще останат безнаказани. Пък и нали са израснали във време без ценности – едните насаждат едно, другите друго, медиите трето, училището четвърто… Учебниците по история се сменят всяка година или поне задържително със смяната на властта, а пък и политици по цял ден не спират да хулят и преобръщат историята ни. Президентът се изказва доста, хм… странно за Русия.
123
И стават младите софиянци, и отиват пред внушителния паметник на Червената армия и правят точно това, което са решили на събуждане. Само се моля да не надраскат едва грамотно “ В крак с времето“, защото наистина не ми хрумва с кое време са в крак. Но уви!
IMG_9384
И паметника на онази армия, която ни е освободила от нацистите (България също е била съюзник на Германия), на онази нация, дала 26, 6 милиона жертви стои в София мръсен, поруган, надраскан и обиден. Ето защо не звучат никак крайни идеите на депутатът от БСП Георги Кадиев, който излезе с предложение към приятелите си във фейсбук и ги призова да си направят парад за 9 май, когато ще честваме 70 години от победата над фашизма,  „В памет на военните ветерани, в памет на Първа българска армия. Все пак 70 години от победата е и има още живи ветерани. На 80-годишнината вече няма да са живи… Не бих искал това да е инициатива на партии, младежки, женски, старчески и прочие движения. Искам да е наша обща инициатива- на тези, които имат памет. В памет на нашите родители… И на онези, които никога не се върнаха.“
Няма да коментирам друго. Контраста е от ясен-преясен. Изводите също. Искам да поясня, за онези, които доволно вече клатят глава, че някоя „червена бабичка“ е написала тази статия, че откакто се помня гласувам за демократите.
Само искам да кажа, че народ, който няма историческа памет, няма и историческо бъдеще. Банално, но вярно!
текст: В.Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)