средновековното съкровище

За първи път показват част от съкровището от крепостта Калиакра

27 ноември 2018

За първи път ще бъде показана част от стотиците златни и сребърни монети, както и накити от средновековното съкровище от крепостта Калиакра, съобщават от НИМ. То беше открито това лято от екипа на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

Ценните експонати са реставрирани и консервирани и ще бъдат представени в рамките на тематичната изложба „Археологическите открития на Националния исторически музей. Обекти, съкровища и проучватели през 2018 г.”, с която по символичен начин ще бъде закрита археологическата година в Националния исторически музей. Така ще бъде възстановена и позабравената практика музеят да показва пред широката публика находки, излезли от земните пластове в годината на откриването им.

Куратор на изложбата е проф. д-р Иван Христов – зам.-директор по научно-изследователската дейност на Националния исторически музей. В богато аранжираните витрини ще бъдат изложени най-значимите от над 400-те движими културни ценности, открити през годината. Върху специално изработени постери ще бъдат илюстрирани детайли от археологическите обекти.

Снимка: НИМ

Снимка: НИМ

Археологическата 2018-а година на Националния исторически музей бе изключително богата, благодарение най-вече на усилията на научните ръководители: доц. д-р Бони Петрунова, проф. д-р Иван Христов, гл. ас. д-р Мариела Инкова, д-р Маргарита Попова, докторант Виолина Кирякова, Мартин Христов, Павлина Девлова.

През 2018 г. музейните археолози от Националния исторически музей проведоха 21 теренни изследвания – 17 археологически разкопки, две теренни обхождания, две геофизични проучвания и едно теренно наблюдение.

Проучванията бяха осъществени със средства на Националния исторически музей, на Министерството на културата, на частни спомоществователи и на местните общини. За мащаба на теренната работа, освен броят на експедициите, говори и фактът, че проучванията бяха осъществени на територията на цялата страна: по Черноморското крайбрежие, в Родопите, в Централна Северна и Северозападна България, в Плана планина, Витоша, Карловската котловина, Тракийската низина, София. Бяха проучени селищни могили, антични и средновековни крепости, надгробни могили и селища.

Откритите движими културни ценности ще обогатят фонда на музея, а резултатите от богатото археологическо лято за специалистите от Националния исторически музей ще бъдат обнародвани на страниците на музейните издания.

Изложбата ще бъде открита на 13 декември от 11:00 часа в НИМ.

Вижте още: 873 сребърни и 28 златни монети съдържа съкровището от Калиакра

снимка: НИМ

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)