15049719_563933733805780_1508368136_n-880x660

За разликите между доматите и чери доматите

06 юли 2020

Въпреки изобилието на добре познатите на всички обикновени домати навсякъде в хранителните магазини и пазари, навлизането на чери доматите в домакинствата е доста стремглаво. След много разговори със земеделци и главни готвачи, извода е, че появата на чери доматите е блестяща.
Готвач Шейн Лионс твърди, че би избрал чери доматите за всекидневното си меню, защотото имат много приятен аромат и текстура, те са сладникави с леко кисел привкус, което ги прави перфектната сурова съставка в една най-обикновена салата със сирене и ръжени крутони.

15046448_563933783805775_1225157503_n

Но ако чери доматите са такъв любимец на главните готвачи, тогава защо гроздовидните домати преобладават на пазара и са го завзели? Отговора се крие в срока на годност. По-дебелата кожа на този тип домати, ги прави и по-предпочитани за продан от търговците през цялата година, защото по-трудно се нараняват при транспортиране. През студените месеци, обикновените домати се внасят главно от Мексико. „Гроздовидните домати са доста издържливи, издържат доста дълго време и се пренасят лесно, което и обяснява, защо повечето земеделци предпочитат да отглеждат тях” – споделя Тим Старк, фермер  от Електрон Хил Фарм и автор на „Бележки на случайния фермер на домати”.

„Трудно ще забележите чери домати в някоe малко магазинче, защото те не се пренасят лесно.” Това обяснява и защо са толкова предлагани и търсени на пазара, защото нека си го признаем, много често изпитваме мързел, когато трябва да се отклоним от маршрута след работа и да обиколим няколко магазина в повече.

15058661_563933717139115_1531057750_n

Не че този вид домати не са качествени и добри. Те също имат своето приложение и ползи. Те имат по-месеста структура, която за някои цели е за предпочитане пред по-семковата и мека на чери доматите. Що се отнася до външния вид, те са с почти еднаква големина и по-немърливите купувачи дори няма да намерят особени разлики.

Но ако се вгледате внимателно, ще забележите различията в големината, формата и цвета. Така например чери доматите варират от нюанси на жълто до червено, докато обикновените доматки са предимно в гамата на червеното. Люспата също е с различна дебелина – така например на обикновените домати  е по-плътна и е идеална за сосове, а чери доматките са перфектни в суров или сварен вид.

Цикълът за отглеждане е почти еднакъв и при двата сорта. Чери доматките се култивират малко по-рано, а бума на растежа им е през лятото. Можете да получавате нова партида на всеки няколко седмици, което ги прави идеални за отглеждане в градината.

автор: Надя Колева

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)