frankfurt-1068x712

За Франкфурт ефекта Брекзит е в разгара си

03 декември 2017

Очакванията Франкфурт да бере положителни инвестиционни ефекти от Брекзит вече се оправдават с пълна сила. Немският град  вече започна да приветства банкерите, които се стичат към него. Скоро и Goldman Sachs ще се установи във финансовото сърце на Германия, след като нае 10 хил. кв.м в нова 38-етажна сграда в близост до централата на Deutsche Bank. Мястото ще е достатъчно за около 800 служители, пише FT.

Великобритания все още не е напуснала Европейския съюз (ЕС) и нито една банка все още не е преместила персонала си от Лондон в германския финансов център. За местните агенти по недвижими имоти обаче ефектът Brexit е в разгара си. Според Маркус Кулман, експерт по бизнес имоти в Jones Lang LaSalle във Франкфурт, Brexit „вече е тук“.

Въпреки че Франкфурт е финансовата столица на Германия – най-голямата икономика в ЕС, по някои показатели градът минава за провинциален. Населението е под 1 млн. души, разходката от единия край на града до другия по брега на р. Майн отнема около час, а хората, които искат по-богат културен живот, трябва да пътуват до Кьолн или Берлин.

Франкфурт беле плодовете на Брекзит

Франкфурт беле плодовете на Брекзит

Въпреки това Франкфурт е дом на едни от най-големите имена във финансовия сектор. Династията Ротшилд създава банковата си империя там, четирите най-големи банки на Германия – Deutsche Bank, Commerzbank, DZ и KfW, имат седалище в града, който е и дом на германската фондова борса, Европейската централна банка (ЕЦБ) и централната банка на Германия.

След като Великобритания през миналата година реши да напусне ЕС, водещи кредитори от Япония, САЩ и други страни обявиха планове за пренасочване на голям брой служители от Лондон към града. JPMorgan например е една от първите банки, които официално обявиха, че ще наемат допълнителни площи за още 200 души персонал.

Жилищните имоти за населението със средни доходи обаче стават все по-недостъпни във Франкфурт. Ниските лихвени проценти и нарастващият апетит сред чуждестранните инвеститори тласкат цените нагоре от исторически по-ниските равнища спрямо другите водещи европейски пазари.

данни: Investor.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)