Празник на черешата 2018 в Кюстендил

Черешите – дар от природата

24 юни 2018

Черешите са на почит още от дълбока древност. На тези вкусни плодове от край време са се приписвали редица лечебни свойства – от лек за ревматизъм и артрит до храна за спокоен сън. До неотдавна качествата на черешата бяха признавани само от народната медицина, но скорошни изследвания дадоха стабилна научна основа на всички ползи, които ни носят червените плодчета.
Макар да са богат извор на витамини, все пак черешите съдържат по-малко витамин С от ягодите, но наличието на антиоксиданти и други полезни вещества, ги превръща в изключително здравословен плод.

35974527_824309037768247_2004216681605365760_nЧерешите съдържат витамини С, В и А, биофлавоноиди, елагова киселина, антоцианин, мелатонин. Тези съставки помагат в борбата с рака, при превенция на сърдечни болести, облекчаване на артритни болки, главоболие, както и при фибромиалгия. Черешите помагат на организма да произвежда мелатонин, подобряват физиологичните и менталните функции.

35826075_824551051077379_1690362620760031232_n

Черешите съдържат голямо количество витамин С и цинк, които са много важни за имунната система, също така съдържат фолиева киселина за здравето на сърцето и кръвоносната система, калций за костите и желязо за кръвта. Въпреки това, най-ценни в тях са растителните пигменти, наречени антоцианини. Те укрепват съединителната тъкан и предотвратяват появата на бръчки, тъй като унищожават увреждащите ензими, които състаряват и сбръчкват кожата. Черешите могат да предотвратят образуването на целулит, а антоцианините имат противовъзпалително действие и предпазват от появата на спазми в прасците.

35924328_824315404434277_2258645845526183936_n

Благотворното действие на антоцианините при болни от ревматизъм и подагра е открито през 1950 година в Тексас от немския лекар Лудвиг Блау. Той самият е страдал от подагра със силни болки, заради които понякога не е можел да се движи без помощта на инвалидна количка.
Веднъж Блау забелязал, че след изяждането на две шепи череши болките му отшумяват. Той започнал проучване с пациенти, които страдат от ревматизъм и подагра и доказал, че черешите намаляват нивата на пикочната киселина и лекуват възпаления.

По думите на виенския учен Банкхофен, тъмните череши са по-ефективни в борбата с ревматизма и подаграта, защото съдържат повече пигменти.

36034488_824347434431074_3194735037136240640_n

Благодарение на киселините и плодовата захар черешите подобряват работата на стомаха, червата и панкреаса, като по този начин стимулират храносмилането. Освен това тези вкусни плодове са чудесен диоритик, който облекчава сърцето и активира черния дроб и бъбреците.

35971953_824550594410758_7969928789780070400_nВ костилките на черешите се съдържа малко количества амигдалин, наричан още витамин B17 или леатрил, за който се смята, че влияе положително върху смаляването на туморите и възпрепятства по-нататъшното развитие на рака, също така помага за облекчаване на болките, причинени от канцерогенни процеси. Някои народи като пакистанския, които отдавна използват амигдалин в храната си, не боледуват от рак. Това е накарало учените да работят в посока проучване на храните, които възпрепятстват развиването и появата на рака.

Черешите съдържат малко калории, нямат мазнини, но имат висока концентрация на вода. Изследванията доказват, че увеличеният внос на вода в организма повишава енергията и ускорява метаболизма. Много хора използват засилената консумация на плодове, богати на вода, каквито са черешите, за отслабване.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)