15209233_567917586740728_1227376385_n

За чесъна… от 3500 години!

25 ноември 2017

За свойствата на чесъна всички сме чували и чели. Естествен антибиотик, превенция срещу настинки, намалява кръвното налягане, лекува от ухапвания, убиец на вътрешни бактерии и паразити и какво ли още не. Да, всичко това е така, а в добавка са и спесифичните му вкусови качества, които обожаваме и го правят съставка в почти всички кухни по света. 

В медицински египетски папирус отпреди 3500 години са описани 22 приложения на чесъна срещу различни здравни проблеми включително главоболие, обща слабост и болно гърло. Древногръцкият лекар Хипократ препоръчва през III век пр.н.е. миризливите луковици за лечение на пневмония и гнойни рани, като отчита и диуретичното им действие, което е описано и в санскритския аюрведичен трактат Чарата Самхита, датиращ от III-II век пр.н.е. В този монументален труд, който е основополагащ за съвременната аюрведична медицина, се казва още, че чесънът е благотворен за храносмилателната система и за очите, играе ролята на сърдечен стимулант и има антиревматични свойства. В Азия все още масово се използват антибиотици на базата на чесъна като допълнение към съвременните лекарства или като техен заместител.

Свойствата на чесъна са известни от 3500 години

Свойствата на чесъна са известни от 3500 години

Съвременните медицински изследвания наблягат най-вече върху два от здравословни ефекти на чесъна: като антибактериално средство и при профилактиката на атеросклерозата.

Чесънът съдържа няколко органични съединения на сярата, като в най-голямо количество е алицинът, който е и основният „виновник“ за характерните миризма и вкус на растението, както и за антибиотичното му действие.  Медицински препарати на основата на алицин се използват срещу стафилококи, стрептококи, бактерии от род Vibrio, една от които е причинител на холерата, както и срещу спорообразуващи батерии Bacillus.
За домашно приложение е важно да се знае, че алицинът се образува при нарушаването на клетъчните стени на чесъна, което в кухнята се постига с ножа или пресата. Нарязаните скилидки с времето променят аромата си, което се дължи на преминаването на алицина в друго, неактивно съединение. Така че използвайте чесъна веднага. Антибактериалното действие изчезва и при топлинна обработка, затова за лечебни и профилактични цели трябва да се прилагат пресни луковици.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)