Боян Петров

Звездите, които изгубихме през 2018 година – Част 1

01 януари 2019

Изминаващата 2018 година донесе много позитиви и открития, но за съжаление и ни отне някои легендарни имена в различни сфери на живота. Ето и с кои се сбогувахме през последните месеци.

Боян Петров

Боян си отиде по същия начин, по който винаги е живял – покорявайки върховете. Първият български алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра (общо 10), изчезва при опит да изкачи самостоятелно връх Шиша Пангма през май. Иронично, това е най-ниският осемхилядник от всички, но въпреки всички опити да бъде открит, това така и не се случва. В средата на май издирването е прекратено и макар тялото му да не е намерено, на всички е ясно, че любимите му планини най-сетне са го прибрали при себе си.

Професор Божидар Димитров

Снимка: Юлия Лазарова

Снимка: Юлия Лазарова

През юли ни напусна известният историк и общественик, професор Божидар Димитров. Бившият директор на Националния исторически музей си отиде навръх рождения ден на дъщеря си Мария на 72 години. Вероятната причина за смъртта е белодробна емболия.

Дядо Добри

дядо Добри

Наричан от мнозина „Светецът от Байлово“, дядо Добри е човек, който прекарва целия си живот в извършване на добрини и остава пример за всеки един българин с делата си. Негова заслуга са реставарацията и поддържането на редица родни християнски храмове, като макар да живее изключително бедно и като типичен аскет, отказал се от материалните блага, е дарил десетки хиляди левове за благото на родината си. Умира през февруари след кратко боледуване.

 По света

Арета Франклин

Арета Франклин

Кралицата на соул музиката си отиде на 16 август, оставяйки зад себе си редица рекорди и записвайки със златни букви името си в историята на световната музикална сцена. Подплатено с факти, това са 18 награди „Грами“, награда за цялостна кариера през 1994 г. и първата жена, заслужила мястото си в „Залата на славата на рокендрола“…

Шарл Азнавур

Шарл Азнавур

Успяхме да го зърнем и в България, в зенита на блестящата му кариера, малко преди Бог да го прибере при себе си. Над 100 млн. продадени албума, собствена звезда в „Алеята на Славата“ в Холивуд и 70 години, изпълнени с неповторим музикален талант… Франция може и да го наричаше „своето момче“, но Шарл безспорно бе звезда, която огряваше целия свят с магията си. Отиде си на 1 октомври от естествена смърт, на 94-годишна възраст.

Бърт Рейнолдс

Бърт Рейнолдс

Една от иконите на филмовото изкуство също напусна този свят в края на лятото, след инфаркт на 82 години. Макар и пикът в кариерата му да бе през 70-те и 80-те години на миналия век, едва ли днес има много хора, които да не познават името „Бърт Рейнолдс“. Участвал е в стотици филми и донякъде незаслужено има едва една-единствена номинация за Оскар – за поддържаща роля в „Буги нощи“. Мустакът му бе буквално легендарен в кино средите, а през 80-те бе сред най-високоплатените актьори в Холивуд… макар и след като отказва ролята на Хан Соло в „Междузвездни войни“, която по-късно прави Харисън Форд истинска звезда.

DJ Avicii

dj аvicii

Една смърт, която никога няма да разберем – шведският талант с рождено име Тим Берлинг бе на върха на славата и имаше всичко, включително и бляскаво бъдеще пред себе си. Отиде си през април на едва 28-годишна възраст при неизяснени обстоятелства, като се спекулира със самоубийство след тежка депресия. Факт е обаче и, че през последните години е имал заболяване вследствие прекомерна употреба на алкохол. Сред безспорните му хитове са Levels, You Make Me, Hey Brother, The Days и много др.

Бернардо Бертолучи

Бернардо Бертолучи

Бертолучи безспорно бе сред най-големите имена във филмовото изкуство. Негови заглавия са такива шедьоври като „Последно танго в Париж“, „Последният император“, „Открадната красота“ и др. Има впечатляваща визитка – 2 Оскара, „Златна палма“, 2 „Златни глобуса“, „БАФТА“ и прочие, вкл. и звезда на Холивудската Алея на Славата. Почива на 77 години от рак.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)